Legumele sotate în ulei de măsline extra virgin, beneficii majore în sănătate

Legumele sotate în ulei de măsline extra virgin aduc beneficii majore sănătății, în special în dieta mediteraneană. Cercetătorii au explicat ce se întâmplă cu compușii din...
Legumele sotate cu ulei de măsline extra virgin favorizează absorbția și eliberarea compușilor bioactivi ai ingredientelor tradiționale (usturoi, ceapă și roșii), potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli. Aceste rezultate, publicate în revista științifică Molecules, permit o înțelegere a mecanismelor prin care gastronomia ar putea juca un rol relevant în îmbunătățirea efectelor asupra sănătății a dietei mediteraneene, scrie medicalxpress.com.
Dieta mediteraneană, cunoscută pentru un consum ridicat de substanțe fitochimice din legume, fructe și leguminoase, a fost corelată cu efectele de îmbunătățire a sănătății în sănătatea cardiovasculară și metabolică. Această relație se bazează în principal pe rezultatele studiului PREDIMED, un studiu clinic multicentric, desfășurat între 2003 și 2011, cu mai mult de 7.000 de persoane, la care a luat parte și Rosa M. Lamuela.
Cu toate acestea, efectele privind sănătatea în dieta mediteraneană au fost greu de reprodus în populațiile non-mediteraneene, probabil, spun cercetătorii, datorită diferențelor în ceea ce privește practicile de gătit. Prin urmare, ei încearcă să evalueze dacă gastronomia mediteraneană poate aduce beneficii pentru sănătate, nu numai pentru mâncare, ci și pentru felul în care sunt preparate alimentele.
Sotarea, un element cheie în dieta mediteraneană
În acest context, obiectivul studiului a fost de a evalua efectul uleiului de măsline extra virgin în compușii bioactivi din roșii, ceapă și usturoi, ingrediente tradiționale la sotare, una dintre tehnicile cheie de gătit în dieta mediteraneană. Potrivit cercetătorilor, acest sos are patruzeci de compuși fenolici diferiți și o cantitate mare de carotenoizi, iar consumul său este asociat cu o îmbunătățire a parametrilor de risc cardiovascular și a sensibilității la insulină.
"Principalul rezultat al studiului este că legumele gătite cu ulei de măsline extra virgin favorizează compușii bioactivi, cum ar fi carotenoizii și polifenolii care se găsesc în legumele pe care le găsim în sofrito, să trecem la uleiul de măsline, ceea ce permite absorbția și bioactivitatea acești compuși ", spune Rosa M. Lamuela, directorul Institutului pentru Cercetare în Nutriție și Siguranță Alimentară (INSA-UB).
Studiul a constatat, de asemenea, o trăsătură nouă a uleiului de măsline. Până în prezent, cercetătorii au afirmat că acest ulei și ceapa pot produce izomeri - molecule cu aceeași formulă moleculară, dar cu trăsături diferite - de carotenoide, variante care sunt mai bio disponibile și au o capacitate mai mare de antioxidanți. Cu toate acestea, studiul a demonstrat că uleiul joacă un rol esențial în acest proces, nu numai în carotenoide, ci și în polifenoli, care trec din legume în ulei.
Efecte anti-inflamatorii
Aceste rezultate ar putea explica cauzele pentru care studiile anterioare efectuate de acest grup de cercetare au declarat că prezența uleiului mărește efectul antiinflamator în sosul de roșii. "Am văzut că această creștere se poate datora migrării compușilor bioactivi (carotenoizi și polifenoli) din roșii în ulei în timpul procesului de gătire, ceea ce favorizează absorbția acestor compuși", concluzionează José Fernando Rinaldi de Alvarenga, membru al INSA-UB și primul autor al studiului.
Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetare a Facultății de Farmacie și Științe ale Alimentației la Universitatea din Barcelona (UB), de la Clinica de Fiziopatologie a Obezității și Nutriției în Rețeaua de Cercetare Biomedicală (CIBERobn) și Diabetes and Associated Blood Metabolic Research Networking Biomedical Research (CIBERDEM), condusă de lectorul de stat, Rosa M. Lamuela.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.