Mare atenție! Îl consumi foarte des, însă nu știi cât de dăunător este

Eritritolul este un alcool din zahăr, derivat din fermentarea glucozei de amidon de porumb, rezultând mai puține calorii și un gust mai puțin dulce decât zahărul obișnuit. Dar este o alternativă mai...
Zahărul este una dintre cele mai devastatoare substanțe pe care le poți consuma, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung:
1. Deteriorare hepatică: Prea mult zahăr poate afecta ficatul, similar consumului de alcool prin supraîncărcarea organului
2. Disfuncție metabolică: zahărul poate afecta mai multe procese biologice din organism, provocând o mulțime de probleme cum ar fi creșterea în greutate, obezitatea abdominală, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge și tensiunea arterială ridicată
3. Niveluri crescute de acid uric: Nivelurile ridicate de acid uric sunt considerate a fi un factor de risc pentru inimă și rinichi.
Într-un efort de reducere a consumului de zahăr și a dependenței, cercetătorii au venit cu îndulcitori artificiali. Cu toate acestea, aceste produse nu sunt cel mai bun răspuns pentru pofta ta de dulce. Studiile arată că sucraloza poate crește riscul de apariție a tumorilor canceroase, după cum reiese dintr-un studiu efectuat pe șoareci, publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Ocupațională și de Mediu.
Studiile recente privind atât sucraloza, cât și aspartamul, un alt îndulcitor artificial, arată că, în loc să ajute să pierzi în greutate, acești îndulcitori pot determina creșterea în greutate și riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiace.
La fel de periculos este și eritritolul, un tip de îndulcitor creat prin fermentarea glucozei din amidonul de porumb. Produsul final este estimat la 70% din dulceața zahărului obișnuit, cu doar 5% din cantitatea de calorii.
Calitatea scăzută a calității eritritolului se datorează faptului că nu este digerată sau metabolizată odată consumată. În schimb, acesta intră în sânge și este în mare parte excretat în urină, așa cum a fost descoperit într-un studiu publicat în British Journal of Nutrition. Un alt studiu arată că eritritolul este absorbit rapid în intestinul subțire și că doar aproximativ 10% cantitatea intră în colon. În plus, cercetătorii remarcă faptul că flora intestinală umană nu fermentează îndulcitorul.
În plus, deoarece eritritolul nu este la fel de dulce ca zahărul, acesta este uneori combinat în alimente cu alți îndulcitori artificiali care sunt de multe ori mai dulci decât zahărul de masă. Ca urmare, poți ingera în mod neașteptat mai mulți compuși dăunători care pot în cele din urmă să fie în detrimentul sănătății tale.
Pericolele folosirii eritritolului
Una dintre principalele probleme ale utilizării eritritolului (și a alcoolilor de zahăr în general) se referă la diabetici, deoarece le poate dăuna pe termen lung. Diabetul care achiziționează produse "fără zahăr" poate crede că produsul pe care îl primește conține urme zero de zahăr, dar în realitate se utilizează alcoolii de zahăr. Acest lucru poate determina creșterea nivelului zahărului din sânge, mai ales atunci când se consumă prea mult, deoarece alimentele care conțin eritritol pot avea un nivel ridicat de carbohidrați, ceea ce contribuie la creșterea nivelului de glucoză.
Posibilele efecte secundare ale consumului de eritritol
Eritritolul poate provoca diverse probleme digestive, cum ar fi flatulența, balonarea și diareea, toate fiind observate mai frecvent la copii.
Deși eritritolul are în sine zero calorii, o altă problemă pe care trebuie să o observi în ceea ce privește eritritolul este creșterea în greutate, din cauza supraalimentării. Alimentația cu alcooli de zahăr te poate face să crezi că ceea ce consumi conține mai puține calorii, determinându-te să te răsfeți mai mult și să consumi mai multe calorii.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?