Postul intermitent: care dintre mesele de peste zi e bine să le eviți

Postul este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, iar postul intermitent capătă tot mai multă popularitate. Însă multă lume se întreabă pe care mese din zi este mai bine să le...
În ultimii ani, tendințele în ce privește dietetele, postul intermitent a fost tot mai popular, fiind practicat de persoane care doresc să gestioneze aportul caloric. Cu toate acestea, mulți oameni au aceeași întrebare: Când este momentul potrivit să evite mâncarea: dimineața, sau seara?
Potrivit unui nou studiu publicat în revista PLoS Biology de cercetătorii de științe biologice de la Vanderbilt, răspunsul la această întrebare se află în ritmurile circadiene ale ceasului biologic al corpului. „Există o mulțime de studii, atât asupra animalelor, cât și asupra oamenilor care sugerează că nu este vorba doar despre cât de mult mănânci, ci mai degrabă când mănânci”, a declarat Carl Johnson, profesor de științe biologice la „Cornelius Vanderbilt” și autor principal al cercetării.
„Cercetările noastre au urmărit să testeze rezultatele studiilor existente privind postul, solicitând oamenilor reali să participe la un test de mai multe zile pentru două rutine diferite de masă. Ceea ce am descoperit este că ritmurile circadiene ale corpului reglementează arderea nocturnă a grăsimilor.”
Importanța micului dejun
Studiul, condus de Johnson și absolventul de la ” Vanderbilt”, Kevin Kelly, a testat efectele postului intermitent pe suvbiecți de vârstă mijlocie. Într-o sesiune de teste, subiecții au mâncat mai mult la micul dejun și au sărit peste cină, iar într-oaltă sesiune de teste, subiecții au sărit peste micul dejun, mâncând mai mult seara.
Cercetătorii au descoperit că, deși cele două sesiuni nu diferă în ceea ce privește cantitatea de mâncare ingerată sau cantitatea de activitate fizică a participanților, orarul zinic al meselor cuplat cu metabolismul crescut al corpului în timpul somnului (datorită ritmurilor circadiene ale corpului) a pornit un comutator pentru arderea grăsimilor: gustarea de seară târziu a întârziat capacitatea organismului de a viza depozitele de grăsimi pentru energie și a determinat în schimb organismul să vizeze carbohidrații ușor accesibili, recent introduși în organism.
„Gustările de seară târzie au dus la oxidarea lipidelor mai puțin decât la participanții care au sărit peste această masă”, a spus Kelly. „Acest lucru confirmă că orarul meselor în timpul ciclului zi/noapte afectează modul în care se folosește mâncarea ingerată comparativ cu depozitarea și că orice aliment ingerat înainte de culcare va întârzia arderea grăsimilor în timpul somnului.”
Studiul are implicații importante asupra obiceiurilor alimentare, oferind dovezi contrare unei tendințe recente de a sări micul dejun și sugerează în schimb postitul zilnic de la cină la micul dejun (evitarea consumului de alimente în această perioadă) pentru a ajuta la optimizarea gestionării greutății.
Sursa, aici.
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
-
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cum scap de pofta de dulce
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?