Probleme cu vederea. Alimente care îți mențin ochii sănătoși
Vederea joacă un rol semnificativ în sănătate. Unele alimente protejează vederea și vă ajută ochii să rămână cât mai sănătoși.
Milioane de persoane se confruntă cu probleme de ochi în fiecare an. Unele probleme ale ochilor duc la pierderea vederii permanente sau orbire, în timp ce altele pot fi corectate cu lentile de contact sau ochelari.
Institutul național al Ochilor estimează că în perioada 2010-2050, numărul persoanelor afectate de bolile oculare- inclusiv degenerarea maculară legată de vârstă (AMD), cataracta, retinopatia diabetică și glaucom - „se va dubla”.
Mulți dintre noi suntem resemnați cu faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, vederea noastră se va deteriora. Dar unele elimente ar putea să ne ajute să ne îmbunătățim viziunea, să ne protejăm vederea și să prevenim multe dintre bolile care compromit sănătatea ochilor.
Poate ați auzit deja că morcovii aduc beneficii vederii, dar există o mulțime de alte alimente care sunt importante.
S-a demonstrat că o dietă bogată în fructe și legume promovează sănătatea ochilor. Legumele cu frunze închise la culoare, în special - inclusiv verdeturile de colard, kale și spanac - conțin luteină și zeaxantină, antioxidanți care ajută la prevenirea formării cataractei.
Studiile demonstrează că strugurii pot menține ochii sănătoși. Într-un studiu de laborator de degenerare a retinei, oamenii de știință au arătat că o dietă îmbogățită cu struguri proteja retina împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.
Alte cercetări au indicat că strugurii oferă un nivel mai ridicat de protecție antioxidantă pentru ochi decât luteina singură și pot încetini sau ajuta la prevenirea AMD.
Studiile au descoperit că există beneficii pentru sănătatea ochilor din consumul de pește bogat în acizi grași omega-3, precum somon, halibut, macrou, sardine și ton.
Acizii grași Omega-3 pot ameliora inflamația suprafeței oculare și simptomele iritării oculare care sunt asociate cu ochi uscat moderat până la sever. De asemenea, pot ajuta celulele vederii să supraviețuiască viitoarelor boli sau răni.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
