EXCLUSIV Prof Gheorghe Mencinicopschi: Pericolul din băuturile diet. Cum ne păcălim organismul

Prof Gheorghe Mencinicopschi a explicat, în EXCLUSIVITATE pentru DC Medical, că băuturile diet, cele cu zero calorii, au de fapt un efect colateral în organism, care duce la...
Prof Gheorghe Mencinicopschi spune că băuturile răcoritoare tip diet (cele cu zero calorii) care conțin îndulcitori, nu au ele, în sine, calorii. „Dar în organism declanșează nevoia celulelor de zaharuri. Și chiar dacă băutura în sine nu conține zaharuri, celulele le vor extrage din orice alceva mâncăm: din pâine, din alte alimente. Așa ne îngrășăm”.
Întrebat el personal ce ar alege dacă ar fi să consume o băutură răcoritoare, reputatul nutriționist al explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, raționamentul: „Aș alege un ceai îndulcit cu zahăr. Chiar dacă zahărul, în sine, nu face bine, măcar alegi răul cel mai mic și controlezi ce și cât bei. Orice bem și orice mâncă ne afectează. Nu astăzi, ci în timp, efectele se văd după ani de zile”.
Prof Gheorghe Mencinicopschi a explicat că dieta neadecvată este, de fapt, factorul de risc principal pentru decesele cauzate de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Practic, aceste boli apar după ce ani de zile ne-am supus organismul la tot felul de stimuli negativi cu care nu e obișnuit, până când ajungem să ne determinăm celulele să se replice greșit.
„Alimentele naturale integrale, sunt alcătuite din nutrienți și non-nutrienți, combinaţi cantitativ şi calitativ, conform unei anumite ordini (informații) caracteristică fiecărei plante sau animal comestibil. Această aranjare naturală a componentelor alimentelor se concretizează într-o matrice informațională. După consumul alimentului, informaţia matricei lui informaționale, va interacționa direct cu informația genetică, metabolică a fiecărei celule a corpului nostru, producând efecte benefice sau nocive, afectându-ne astfel starea de sănătate. În cazul dezasamblării sau asamblării greșite a componentelor alimentelor naturale, prin pregătirea lor casnică sau industrială, se denaturează acea informație care dă sens fiziologic, metabolic hranei, scăzându-i valoarea nutrițională și păcălind organismul la nivel celular. Așadar, un aliment, din punct de vedere funcțional-fiziologic, nu este suma componentelor lui", a spus prof dr Gheorghe Mencinicopschi, de la Facultatea de Biologie a Universității București.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.