Risc redus de diabet de tip 2, prin creșterea rezistenței musculare
Noi cercetări arată că creșterea rezistenței musculaturii poate fi o modalitate de reducere a riscului pentru diabetul de tip 2.
Studiul efectuat pe peste 4.500 de adulți a descoperit că o creștere moderată a rezistenței musculare a redus riscul de diabet de tip 2 cu 32%.
Beneficiile au fost independente de capacitatea cardiorespiratorie, iar nivelurile mai ridicate ale forței musculare nu au oferit protecție suplimentară. Constatările acestui studiu au fost publicate în revista Mayo Clinic Proceedings.
Întărirea musculaturii e cheia
Duck-chul (DC) Lee, profesor asociat de kinesiologie la Universitatea de Stat din Iowa și autorul corespondent al studiului, susține că rezultatele sunt încurajatoare deoarece chiar și cantități mici de exerciții de rezistență pot fi utile în prevenirea diabetului de tip 2 prin întărirea musculaturii. Cu toate acestea, este dificil să se recomande un nivel optim de exerciții fizice, deoarece nu există măsurători standardizate, a spus el.
„Desigur, oamenii vor dori să știe cât de des trebuie să ridice greutățile sau de cât de multă masă musculară au nevoie, dar nu este așa de simplu", a spus Lee. „În calitate de cercetători, avem mai multe modalități de a măsura rezistența musculară, cum ar fi forța de prindere sau de ridicare a greutăților din poziție orizontală (pe bancă, n.r.). Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza potrivită de exerciții de rezistență, care poate varia în funcție de ceea ce vrei să obții în materie de sănătate".
Studiul de față este unul dintre primele care analizează riscul de diabet zaharat de tip 2 și eficacitatea creșterii rezistenței musculare, separat de capacitatea cardiorespiratorie. Participanții au avut vârste cuprinse între 20 și 100 de ani. Toți au examinați medical înainte și de-a lungul studiului. Angelique Brellenthin, unui dintre autori, a declarat că rezistența moderată musculară a redus riscul de diabet zaharat de tip 2, indiferent de opțiunile din stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, sau problemele de sănătate, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială.
Alte studii au arătat că formarea rezistenței musculare îmbunătățește nivelul de glucoză și reduce circumferința taliei - un indicator al excesului de grăsime asociat cu diabetul de tip 2 și alte probleme de sănătate, a completat ea.
„Efectele antrenamentului de creștere a rezistenței nu se va vedea neapărat pe cântarul din baie, dar există mai multe beneficii pentru sănătate", a spus Brellenthin. „Creșterea rezistenței poate ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip 2, chiar dacă nu pierdeți din greutatea corporală și știm că menținerea masei musculare ne ajută să rămânem funcționali și independenți pe tot parcursul vieții".
Începeți încet și mențineți lucrurile simple
Deși datele din studiu nu sunt suficiente pentru a oferi sugestii în ceea ce antrenamentul pentru creșterea rezistenței musculare, cercetătoarea spune că și exercițiile ușoare sunt mai bune decât deloc. Pentru exercițiile simple nu trebuie să te duci la sală sau să ai un echipament scump. De fapt, le puteți face acasă.
„Vrem să încurajăm exercițiile fizice pentru rezistență și nu trebuie ca ele să fie complicate", a spus Brellenthin. „Puteți face un antrenament bun de rezistență cu genuflexiuni, flotări și fandări. Apoi, pe măsură ce construiți puterea musculară, puteți lua în considerare adăugarea de greutăți sau aparate cu greutăți".
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
