Suplimente alimentare: care sunt cele mai periculoase și ce efecte secundare au

Suplimentele alimentare ascund o serie de pericole despre care cei care le consumă ar trebui să fie avertizați. Unele dintre ele pot duce chiar la deces, arată studiile.
Suplimentele alimentare care promit o creștere a energiei ascund o serie de pericole de care ar trebui să fim avertizați și conștienți.
Un studiu publicat de Journal of Adolescent Health, a descoperit că produsele vândute pentru a stimula energia, a favoriza pierderea în greutate sau a ajuta la creștera masei musculare au fost legate de evenimente medicale severe de trei ori mai mult, comparativ cu vitaminele.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au căutat evenimente adverse legate de suplimente raportate între ianuarie 2004 și aprilie 2015 la FDA, potrivit Harvard Medical School.
În total, au identificat 977 de cazuri de evenimente medicale legate de suplimente. Dintre acestea, 40% au fost evenimente medicale severe care au dus la deces sau la spitalizare.
Care sunt suplimentele cele mai periculoase
În timp ce energia, pierderea în greutate și suplimentele musculare au părut a fi cele mai riscante, produsele vândute pentru a îmbunătăți funcția sexuală sau pentru a curăța colonul au fost, de asemenea, problematice.
FDA a descoperit că unele dintre aceste suplimente conțin substanțe periculoase sau contaminanți, cum ar fi pesticide, substanțe chimice dăunătoare sau metale grele.
Studiile anterioare au legat suplimentele de pierdere în greutate și de formare de mușchi de probleme grave de sănătate, uneori fatale, incluzând leziuni hepatice, accident vascular cerebral și cancer testicular.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum scap de pofta de dulce
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.