Zahărul, bun la gust, rău pentru sănătate. De ce să îl eviți

Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte nefaste asupra întregului organism. Iată câteva motive pentru care ar trebui să reduci cantitatea consumată
În medie, consumăm aproximativ 17 lingurițe de zahăr pe zi, dar American Heart Association recomandă nu mai mult de șase lingurițe pentru femei și nouă pentru bărbați.
Un studiu din septembrie 2019 publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că, zilnic, 42 la sută din caloriile noastre provin din carbohidrați de „calitate scăzută", precum cereale rafinate, legume amidonice și zaharuri adăugate.
Această combinație poate duce la creșterea în greutate, împreună cu o serie de alte probleme de sănătate.
Când vorbim despre consumul de mai puțin de zahăr, vorbim despre zaharuri adăugate, în sensul că acestea sunt adăugate în timpul procesării sau la prepararea alimentelor. Zaharurile adăugate includ zahăr granulat, sirop de porumb cu fructoză ridicată, zahăr de malț, concentrate de suc de fructe, etc.
Pe de altă parte, fructele și produsele lactate conțin și zaharuri (fructoză și lactoză, respectiv), dar acestea sunt zaharuri naturale, iar consumul acestor tipuri de alimente oferă beneficii nutritive. Deci, când vorbim despre consumul de prea mult zahăr, vorbim despre cel adăugat, nu cel natural.
Iată cele patru avantaje majore ale reducerii aportului de zahăr adăugat.
1. Te îmbătrânește
O modalitate de a spune cât de repede îmbătrânești - în afară de articulațiile dureroase și ridurile fine - este prin lungimea telomerelor tale.
Telomerele sunt markeri celulari pentru îmbătrânire. Telomerele sănătoase sunt esențiale pentru a menține celulele noastre sănătoase, iar celulele sănătoase să fie egale pentru întregul corp pentru o îmbătrânire reușită. Inflamarea și stresul oxidativ cauzate de consumul de prea mult zahăr adăugat scurtează prematur telomerele noastre, care sunt asociate cu îmbătrânirea prematură, boala Alzheimer, boli de inimă, cancer și multe altele.
Un studiu din decembrie 2018 publicat în Nutrients a descoperit că telomerele mai sănătoase erau legate de tratamente naturale dulci, cum ar fi fructe, lactate și sucuri 100% naturale. Cercetarea a remarcat, de asemenea, că femeile cu cele mai sănătoase diete - cu cel mai puțin aport de zahăr - au fost de trei până la patru ani mai tinere din punct de vedere biologic în conformitate cu telomerele lor.
2. Modifică starea de spirit
Efectul pe care dieta îl are asupra stării de spirit, în special a depresiei, este un domeniu de studiu în creștere. O metaanaliză din iulie 2017 publicată în Psychiatry Research a analizat 21 de studii din 10 țări și a constatat că dieta occidentală - care include niveluri ridicate de zaharuri - este asociată cu un risc crescut de depresie. Dar iată vestea bună: cercetătorii au descoperit că îndreptarea dietei (adică aportul crescând de fructe, legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și antioxidanți) a scăzut riscul de depresie.
Un alt studiu publicat în numărul de august 2015 al Jurnalului American de Nutriție Clinică a constatat că un consum mai mare de zaharuri adăugate a fost legat în mod special de un risc crescut de depresie, în timp ce mânca mai mult lactoză, fibre, fructe și legume întregi a fost asociate cu un risc scăzut.
3. Provoacă de boli de inimă
Un studiu din aprilie 2014 publicat în Journal of the American Medical Association a analizat datele National Survey and Nutrition Examination Survey, iar cercetătorii au găsit o asociere puternică între consumul adăugat de zahăr (în cea mai mare parte din băuturile îndulcite cu zahăr) și riscul de deces de boli de inimă
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.