Zahărul, la fel ca drogurile, poate schimba chimia creierului după numai 12 zile
Noile cercetări efectuate constată că aportul de zahăr modifică circuitele de procesare a recompenselor creierului într-un mod similar cu drogurile care creează dependență
Ori de câte ori învățăm ceva nou sau experimentăm ceva plăcut, sistemul nostru de recompensare din creier devine activ. Cu ajutorul substanțelor chimice naturale ale creierului, mai multe zone ale creierului comunică între ele pentru a ne ajuta să învățăm și să repetăm comportamente care ne îmbunătățesc cunoștințele și starea de bine, notează Medical News Today.
Bazat pe dopamina neurotransmițătorului, sistemul de recompense ajută la explicarea mai multor experiențe umane chintesențiale, cum ar fi îndrăgostirea, plăcerea sexuală și petrecerea timpului alături de prieteni.
Cu toate acestea, anumite substanțe, cum ar fi drogurile, deturnează sistemul de recompensare a creierului, activându-l „artificial". A spune creierului să repete constant comportamentul care caută plăcere este mecanismul din spatele dependenței.
Este zahărul o astfel de substanță? Și dacă da, ajută la explicarea poftelor alimentare de zahăr?
Un om de știință din Statele Unite, pe nume Theron Randolph, a inventat termenul de „dependență de alimente" în anii '50 pentru a descrie consumul compulsiv al anumitor alimente, cum ar fi laptele, ouăle și cartofii.
De atunci, studiile care explorează acest concept au dat rezultate mixte, iar unii experți susțin că vorbirea despre dependența de alimente este un pic întinsă.
Noi cercetări scol la lumină acestei chestiuni, după cum Michael Winterdahl, profesor asociat la Departamentul de Medicină Clinică din Universitatea Aarhus din Danemarca, iar colegii săi au examinat efectul aportului de zahăr asupra circuitelor de recompense în creierul porcilor.
Cercetătorii și-au publicat descoperirile în revista Scientific Reports.
Modificări majore după 12 zile
Oamenii de știință au analizat efectele aportului de zahăr pe șapte porci de sex feminin din Göttingen, folosind tehnici complexe de imagistică PET cu agoniști ai receptorilor opioizi și antagoniști ai receptorilor dopaminei pentru a examina sistemele de recompensare a creierului animalelor.
Echipa le-a oferit accesului minipigurilor la o soluție de zaharoză timp de 1 oră în 12 zile consecutive și apoi a reluat scanările la 24 de ore de la ultima doză de zahăr.
Într-un subgrup de cinci porci, echipa a aplicat o sesiune suplimentară de scanare PET după prima expunere la zahăr.
"După doar 12 zile de aport de zahăr, am putut observa schimbări majore în dopamina și sistemele de opioide ale creierului", relatează Winterdahl.
„De fapt, sistemul opioid, care este acea parte a chimiei creierului care este asociată cu bunăstarea și plăcerea, a fost deja activată după primul aport", adaugă autorul principal al studiului.
Mai exact, au apărut modificări în „striatum, nucleus accumbens, talamus, amigdala, cortexul cingulat și cortexul prefrontal" după aportul de zahăr.
De ce dă dependență
Rezultatele, concluzionează cercetătorii, implică faptul că „alimentele bogate în zaharoză influențează circuitul de recompensare a creierului în moduri similare cu cele observate atunci când consumul de droguri dependente".
Cercetătorul principal al strudiuluiexplică că rezultatele au contrazis așteptările sale inițiale. „Nu există nici o îndoială că zahărul are mai multe efecte fiziologice și există multe motive pentru care nu este sănătos".
„Dar m-am îndoit de efectele pe care zahărul le are asupra creierului și comportamentului nostru [și] sperasem să pot omor un mit". El continuă accentuând aspectele dependente ale aportului de zahăr.
„Dacă zahărul poate schimba sistemul de recompensare a creierului după numai 12 zile, așa cum am văzut în cazul porcilor, vă puteți imagina că stimulii naturali, precum învățarea sau interacțiunea socială, sunt împinși în fundal și înlocuiți de zahăr și / sau alți stimuli „artificiali", a seclarat Michael Winterdahl pentru Medical News Today.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
