Zahărul şi aditivii, otrava albă din alimente: se transformă într-o toxină care otrăveşte celula nervoasă
Zahărul a devenit extrem de prezent în mai toate alimentele pe care le cumpărăm, până și în pâine. Specialiștii explică ce efecte nocive are excesul de...
În prezent, în majoritatea produselor alimentare semipreparate pe care le cumpărăm găsim zahăr, care, conform unor studii, dă dependențp chiar de opt ori mai mare decât cocaina. DE fapt, gpsim zahăr, chiar și în pâine, în mezeluri, în diferite conserve de legume. Explicația producătorilor este aceea că, pe lângăgustul bun, ajută la procesul de maturare sau fermentare.
Cei care protejează însă interesele consumatorilor au altă părere. "De ce? Fiindcă zahărul creează adicţie, adică îţi dă senzaţia că mai vrei, mai vrei pentru că e gustos. Şi, apoi, este un potenţiator de gust", a spus Sorin Mierlea, preşedintele Info Cons, la Antena 3.
Nutriţioniştii sunt îngrijoraţi de urmări. "Zahărul a devenit duşmanul public nr. 1 şi, pe bună dreptate, iar cantitatea consumată este de cel puţin 3-4 ori mai mare decât cea firesc şi utilă în a fi consumată. Fără dubiu că este un conservant ieftin", explică nutriţionistul Florin Bălănică.
Românii sunt contrariaţi când află că şunca sau fasolea bătută din comerţ poate conţine zahăr.
O altă substanţă de care ar fi bine să ne ferim este glutamatul de sodiu sau E621.
"În momentul în care l-am mâncat, acest glutamat se transformă într-o toxină neuro care otrăveşte celula nervoasă şi, în final, o distruge", a explicat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.
Glutamatul de sodiu este folosit în industria alimentară pentru potenţarea aromei şi se regăseşte, printre altele, în roşii, lapte, ciuperci, peşte sau brânză.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum scap de pofta de dulce
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
