8 motive pentru care să mănânci borș. Ciorba acră, alimentul magnific pentru ficat, tensiune și curățarea sângelui
8 motive pentru care să mănânci borș. Ce se întâmplă în corp când îl consumi, fie simplu, fie în ciorbă.
Ciorba cu borșul este un fel de mâncare perfect pentru climatele mai reci, este reconfortant, sățios, delicios. Ne place să o preparăm datorită aromei sale bogate, a beneficiilor uimitoare pentru sănătate și a cantității pe care o puteți face dintr-o dată.
Cuvântul borș se traduce prin "supă acră" în majoritatea țărilor din Europa de Est.
"În realitate, borșul este un lichid pal gălbui, acru, extras fără grabă dintr-un amestec fermentat de produse naturale: tărâţe de grâu sau de secară, făină de porumb, drojdie, o crenguţă cu frunze de vişin sau foi de dafin, un fir zdravăn de leuştean şi apă. Unii folosesc ca ingredient şi pâine neagră uscată, ca acum o sută de ani, aşa cum fac şi acum bucătarii unor mari restaurante şi cei ce fac parte din categoria cunoscătorilor. În unele zone, se mai adaugă pătrunjel, ţelină, mărar şi usturoi, dar numai în ultima zi a procesului de preparare. Pentru borşul ucrainean, de exemplu, se adaugă felii de sfeclă roşie, pentru a obţine o culoare roz-rubinie, frumoasă.
Sunt numeroase reţete de borş la îndemâna celor interesaţi.
Totdeauna s-a găsit borş de vânzare prin pieţele oraşelor.
Pe piaţa actuală se etalează borş de la nenumăraţi producători, care laudă borşul lor natural, chiar dacă, de multe ori, cunoscătorii trăiesc dezamăgirea cumpărării unui produs care e departe de borşul pe care îl prepara bunica.
Borșul are doar 7,7 kcal la 100 ml, lucru care stârneşte interesul celor ce se luptă cu obezitatea.
Borşul conţine enzime puternice, capabile să regleze atâtea dezechilibre din corpul omului modern și întărește sistemul imunitar.
Numeroase vitamine, printre care atât de necesarele vitamine C, D, Complexul B, vitamina H sau B7, numită şi biotină, care ajută organismul să gestioneze ferm metabolismul proteinelor, al grăsimilor şi îndeosebi al colesterolului.
Borşul conţine minerale uşor asimilabile între care calciu, fosfor şi magneziu, nichel, cupru, seleniu, crom şi aur, şi facilitează asimilarea acestora", potrivit prof. univ. dr. Ion Schileru, Departament Business, Științele Consumatorului și Mangementul Calității, ASE București, citat de APC România.
8 motive pentru care să mănânci borș
Cea mai cunoscută utilizare a borşului este adăugarea sa în ciorbe.
Printre cele 8 motive pentru care să mănânci borș se numără:
- Reduce tensiunea arterială
Pentru cei care au tensiunea arterială ridicată, consumul de borș poate fi un tratament al acestei afecțiuni, lucru dovedit de un studiu publicat de American Heart Association Journal în 2013. În plus, ajută la creșterea fluxului sanguin și favorizează relaxarea vaselor de sânge, potrivit drhealthbenefits.com
- Protejează inima și ficatul
Potrivit unui studiu din 2007 al Departamentului de Medicină al Universității Semmelweis din Budapesta, beneficiul consumului de borș promovează sănătatea ficatului. Un compus numit Betaină din ciorba de borș protejează predominant ficatul.
Pe lângă faptul că protejează ficatul, Betaina reduce și nivelul de homocisteină sau o substanță nocivă care implică accidentul vascular cerebral, precum și probleme cardiace.
- Îmbunătățește și protejează sistemul digestiv
Celălalt beneficiu al betainei este acela de a crește nivelul de acizi gastrici, ceea ce face ca supa de borș să fie potrivită pentru cei care au deficit de acid gastric.
În plus, fibrele din borș protejează sistemul digestiv și combat problemele din stomac.
- Curăță sângele
Unii oameni folosesc borșul ca tratament pentru anemie.
- Reduce riscul de cancer
Cancerul este o boală care poate fi prevenită printr-un nivel ridicat de antioxidanți, iar aceștia pot fi găsiți în borș.
- Susține sănătatea pielii
Vitamina C este o vitamină care a fost cunoscută pentru beneficiile pentru o piele sănătoasă sau pentru frumusețe.
Cu toate acestea, nu a existat încă nici un studiu puternic care să dovedească beneficiile pentru sănătate ale borșului pentru pielea sănătoasă.
- Ajută la scăderea în greutate
- Reduce riscul de diabet.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
