8 motive pentru care să mănânci borș. Ciorba acră, alimentul magnific pentru ficat, tensiune și curățarea sângelui

8 motive pentru care să mănânci borș. Ce se întâmplă în corp când îl consumi, fie simplu, fie în ciorbă.
Ciorba cu borșul este un fel de mâncare perfect pentru climatele mai reci, este reconfortant, sățios, delicios. Ne place să o preparăm datorită aromei sale bogate, a beneficiilor uimitoare pentru sănătate și a cantității pe care o puteți face dintr-o dată.
Cuvântul borș se traduce prin "supă acră" în majoritatea țărilor din Europa de Est.
"În realitate, borșul este un lichid pal gălbui, acru, extras fără grabă dintr-un amestec fermentat de produse naturale: tărâţe de grâu sau de secară, făină de porumb, drojdie, o crenguţă cu frunze de vişin sau foi de dafin, un fir zdravăn de leuştean şi apă. Unii folosesc ca ingredient şi pâine neagră uscată, ca acum o sută de ani, aşa cum fac şi acum bucătarii unor mari restaurante şi cei ce fac parte din categoria cunoscătorilor. În unele zone, se mai adaugă pătrunjel, ţelină, mărar şi usturoi, dar numai în ultima zi a procesului de preparare. Pentru borşul ucrainean, de exemplu, se adaugă felii de sfeclă roşie, pentru a obţine o culoare roz-rubinie, frumoasă.
Sunt numeroase reţete de borş la îndemâna celor interesaţi.
Totdeauna s-a găsit borş de vânzare prin pieţele oraşelor.
Pe piaţa actuală se etalează borş de la nenumăraţi producători, care laudă borşul lor natural, chiar dacă, de multe ori, cunoscătorii trăiesc dezamăgirea cumpărării unui produs care e departe de borşul pe care îl prepara bunica.
Borșul are doar 7,7 kcal la 100 ml, lucru care stârneşte interesul celor ce se luptă cu obezitatea.
Borşul conţine enzime puternice, capabile să regleze atâtea dezechilibre din corpul omului modern și întărește sistemul imunitar.
Numeroase vitamine, printre care atât de necesarele vitamine C, D, Complexul B, vitamina H sau B7, numită şi biotină, care ajută organismul să gestioneze ferm metabolismul proteinelor, al grăsimilor şi îndeosebi al colesterolului.
Borşul conţine minerale uşor asimilabile între care calciu, fosfor şi magneziu, nichel, cupru, seleniu, crom şi aur, şi facilitează asimilarea acestora", potrivit prof. univ. dr. Ion Schileru, Departament Business, Științele Consumatorului și Mangementul Calității, ASE București, citat de APC România.
8 motive pentru care să mănânci borș
Cea mai cunoscută utilizare a borşului este adăugarea sa în ciorbe.
Printre cele 8 motive pentru care să mănânci borș se numără:
- Reduce tensiunea arterială
Pentru cei care au tensiunea arterială ridicată, consumul de borș poate fi un tratament al acestei afecțiuni, lucru dovedit de un studiu publicat de American Heart Association Journal în 2013. În plus, ajută la creșterea fluxului sanguin și favorizează relaxarea vaselor de sânge, potrivit drhealthbenefits.com
- Protejează inima și ficatul
Potrivit unui studiu din 2007 al Departamentului de Medicină al Universității Semmelweis din Budapesta, beneficiul consumului de borș promovează sănătatea ficatului. Un compus numit Betaină din ciorba de borș protejează predominant ficatul.
Pe lângă faptul că protejează ficatul, Betaina reduce și nivelul de homocisteină sau o substanță nocivă care implică accidentul vascular cerebral, precum și probleme cardiace.
- Îmbunătățește și protejează sistemul digestiv
Celălalt beneficiu al betainei este acela de a crește nivelul de acizi gastrici, ceea ce face ca supa de borș să fie potrivită pentru cei care au deficit de acid gastric.
În plus, fibrele din borș protejează sistemul digestiv și combat problemele din stomac.
- Curăță sângele
Unii oameni folosesc borșul ca tratament pentru anemie.
- Reduce riscul de cancer
Cancerul este o boală care poate fi prevenită printr-un nivel ridicat de antioxidanți, iar aceștia pot fi găsiți în borș.
- Susține sănătatea pielii
Vitamina C este o vitamină care a fost cunoscută pentru beneficiile pentru o piele sănătoasă sau pentru frumusețe.
Cu toate acestea, nu a existat încă nici un studiu puternic care să dovedească beneficiile pentru sănătate ale borșului pentru pielea sănătoasă.
- Ajută la scăderea în greutate
- Reduce riscul de diabet.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.