Cele 2 alimente care dau tulburări de respirație și umflă gâtul. Le mâncăm mereu, iar pe unul îl punem des în prăjituri. Fac parte din cele mai periculoase 16 alimente din lume

Care sunt cele mai periculoase alimente din lume. La care să ai foarte mare grijă. Pe unele dintre ele le consumăm frecvent.
Unele alimente sunt extrem de toxice pentru sănătate. Fie că le găsiți în vacanțele exotice, fie că le găsiți în țară, trebuie să știți toate pericolele și riscurile cu care vă puteți confrunta.
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca orice problemă, de la intoxicații alimentare ușoare până la, în cazuri extreme precum moartea.
Iată cele mai periculoase alimente din lume
1. Absint
Fabricat din frunze de pelin și amestecat cu anason verde, fenicul și alte plante medicinale, acest lichior cu grad ridicat de alcool a fost inventat de elvețieni în secolul al XVIII-lea, înainte de a se răspândi rapid în Franța. Pablo Picasso, Vincent van Gogh și Ernest Hemingway erau cunoscuți ca sorbind această băutură spirtoasă, care era mai ieftină decât vinul.
Zvonurile potrivit cărora băutura provoca halucinații au început să se răspândească, iar băutura a fost interzisă timp de aproape 100 de ani. Statele Unite au ridicat interdicția asupra controversatei băuturi alcoolice în 2007.
Deși nu va provoca halucinații, s-a constatat că substanța chimică tujonă poate provoca convulsii, insuficiență renală, degradare musculară numită rabdomioliză, tremurături, amețeli și coșmaruri, printre alte afecțiuni. Unii numesc băutura otravă din cauza studiilor care au arătat un număr mare de decese în rândul șoarecilor care au luat thujone.
Dar nu vă speriați prea tare: Absintul preparat corect nu are suficientă tujonă pentru a face rău. Asigură-te doar că nu-l cumperi la prețuri mici din surse mai puțin legitime.
2. Ackee
Cele mai frumoase fructe pot fi și cele mai periculoase. Ackee este un fruct superb, de un roșu aprins, popular în Jamaica.
Deși potrivit pentru a fi consumat după ce este gătit, ackee imatur vă poate îmbolnăvi, deoarece semințele din interior sunt toxice. În timp ce doar una din 1.000 de persoane se intoxică în fiecare an în Caraibe, în urma consumului de ackee, în Statele Unite se permite doar vânzarea de ackee conservat, pentru a se asigura că este pregătit corespunzător.
În afara țării, bucătarii care sunt profesioniști în materie de ackee vă pot oferi o degustare, dar nu încercați să îl culegeți și să îl preparați pe cont propriu.
3. Broasca taurină din Namibia
Picioarele de broască sunt o delicatesă în Franța, dar în unele țări africane, le place să mănânce întregul animal - mai ales dacă este o broască taurină de Namibia, grasă și suculentă.
Acest amfibian conține multe toxine menite să îndepărteze prădătorii, inclusiv pe tine.
S-a constatat că aceste toxine, foarte concentrate în broaștele tinere care încă nu s-au împerecheat, pot provoca insuficiență renală și chiar moartea.
4. Germeni de fasole
Germenii sunt crescuți în condiții de căldură și umiditate, exact combinația potrivită pentru ca bacteriile să se dezvolte. Ca urmare, aceștia pot conține E.coli, salmonella și listeria, toate acestea putând să vă îmbolnăvească extrem de tare.
Între 1996 și 2016, Food and Drug Administration a constatat 2.474 de îmbolnăviri, 187 de spitalizări și trei decese din cauza germenilor.
5. Cassava
Această legumă rădăcină populară în Africa și America de Sud este perfect bună atunci când este complet gătită și pregătită corespunzător. Adică: fiartă, prăjită, coaptă, la cuptor, la grătar, pasată sau la aburi.
Dacă mănânci doar un pic din ea crudă vei primi o doză mare de linamarină, o otravă toxică la egalitate cu cianura.
Aceeași toxină se găsește în semințele de in și, în doze mai mici, poate favoriza dureri de cap, agitație, confuzie și probleme de respirație.
6. Fructe de soc
Mănâncă fructele de pădure nepotrivite și te poți alege cu o intoxicație alimentară, suferind simptome precum vărsături, greață și diaree. Asta se întâmplă cu fructele de soc.
O boabă deosebit de periculoasă poate fi confundată cu o afină datorită nuanței sale rotunde și albastre. Dar nu vă lăsați păcăliți. Atunci când sunt consumate necoapte și insuficient gătite, mai ales crude, fructele de soc pot aduce greață, vărsături și diaree severă.
Pentru a le consuma în siguranță, boabele trebuie să fie coapte, gătite și lipsite de orice tulpini sau frunze.
7. Larb
Mâncarea neoficială din Laos, larb sau laab este o salată de carne crudă. Ce fel de carne este la discreția bucătarului, ceea ce, după cum vă puteți imagina, cauzează uneori probleme.
Anul trecut, carnea crudă de mistreț sălbatic din Thailanda a provocat o infecție mortală cu Streptococcus suis, ucigând două duzini de persoane.
În California, 12 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză în 2016 după ce au mâncat larbă crudă de mistreț sălbatic. Victimele au prezentat simptome de dureri abdominale, vărsături și diaree după ce au consumat din greșeală viermi din carne.
De fapt, consumul de carne crudă de orice fel vine cu riscuri, inclusiv contractarea rabiei dacă carnea provine de la un animal turbat.
8. Caracatiță vie
Având în vedere că poate fi o afacere destul de macabră, nu suntem siguri de ce le place coreenilor să mănânce caracatiță "vie".
Ca să fim corecți, caracatița în sine este moartă, dar tentaculele animalului proaspăt ucis pot avea ventuze care sunt încă active.
9. Creier de maimuță
Pentru mulți, creierul de maimuță probabil că sună total neapetisant. Dar adevărata problemă cu acest fel de mâncare asiatică este pericolul pe care îl reprezintă.
Dacă mâncați creier de maimuță, puteți contracta o boală cunoscută sub numele de Creutzfeldt-Jakob. Această afecțiune a creierului este degenerativă, ceea ce înseamnă că creierul tău se va transforma în terci, în timp ce vei aluneca în demență și, în cele din urmă, vei muri.
10. Alunele
Alergia la alune nu este o glumă, mai ales pentru cei 0,6 la sută dintre americani care trăiesc cu una. Chiar și urmele de praf de alune pot face ca o persoană incapabilă să proceseze proteinele sale să sufere de tulburări de respirație, în timp ce gâtul i se umflă, ceea ce duce la anafilaxie.
Alte simptome includ o scădere a tensiunii arteriale (de asemenea periculoasă), leșin și amețeli.
Acesta este motivul pentru care copiii nu pot avea unt de arahide în școli.
11. Peștele-balon
Se pare că joaca la ruleta rusească este populară în Japonia, unde delicatesa cunoscută sub numele de fugu conține pește balon crud care poate duce la moarte.
Bucătarii trebuie să fie instruiți în mod corespunzător în ceea ce privește modul de manipulare și de servire a peștelui, deoarece acesta conține o otravă mortală care, în doar o clipă, poate ucide pe oricine ia o mușcătură.
Organele interne ale peștelui conțin tetrodotoxină, care poate fi de până la 1.200 de ori mai mortală decât cianura. Un singur pește are suficientă toxină pentru a ucide 30 de persoane.
A mușca înseamnă să riști - nu există antidot pentru tetrodotoxină. Potrivit Ministerului japonez al Sănătății, 50 de persoane suferă de otrăvire cu fugu într-un an obișnuit, iar jumătate din toate decesele cauzate de otrăvirea cu alimente din această țară sunt rezultatul consumului de pește-balon.
12. Caju crud
Vorbind de o alergie la nuci, fiecare dintre noi va avea o reacție chimică la caju crud. Nu, nu ne referim la cele care se găsesc în magazine - acestea au fost fierte la aburi pentru a elimina substanța chimică periculoasă a plantei, numită urushiol.
Caju crud - care sunt, de fapt, semințe care cresc la exteriorul fructelor găsite pe copacii tropicali - conțin aceeași substanță chimică care se găsește în iedera otrăvitoare, ceea ce duce la erupții cutanate și umflături. Atunci când este consumată, substanța chimică poate fi fatală.
13. Laptele crud
Statele Unite au stabilit că laptele nepasteurizat este periculos, în ciuda faptului că alte țări încă se bucură de lapte crud și brânzeturi nepasteurizate. Laptele crud poate conține E. coli,salmonella, listeria și alte bacterii care duc la intoxicații alimentare.
Acestea fiind spuse, sunt mulți care susțin că laptele crud este de fapt mai sănătos, oferind mai mult calciu, vitamina D și probiotice.
14. Rabarbăr
O plăcintă bună cu rubarbăr nu vă va face rău. În schimb, frunzele plantei cu tulpini roșii sunt cele care vor să vă ucidă.
Conținând acid oxalic, aceste frunze pot duce la diaree, greață, probleme de respirație, arsuri în gură și dureri de ochi dacă sunt digerate. În cazurile mai serve, acidul poate provoca chiar insuficiență renală.
15. Fructe de mare
Proteinele care se găsesc în crustacee și moluște, inclusiv homar, scoici, crab, stridii și creveți, pot provoca o reacție alergică la o mulțime de oameni. Și spunem chiar foarte mulți - aproximativ 7 milioane de persoane numai în SUA dezvoltă această alergie!
Simptomele pot apărea imediat ce se ia o mușcătură și pot fi atât ușoare, precum o erupție cutanată și mâncărime, cât și severe, precum incapacitatea de a respira, necesitând o doză de urgență de adrenalină.
O alergie la crustacee poate apărea pe măsură ce îmbătrânim, astfel încât alimentele pe care ne-am obișnuit să le iubim pot brusc să nu ne mai iubească înapoi.
16. Tapioca
Linamatina se găsește și în tapioca. De fapt, făina de tapioca este făcută din amidonul din rădăcina de manioc.
Dacă tapioca nu este rafinată corect, acele toxine asemănătoare cianurilor îi pot otrăvi pe cei care o consumă, ducând chiar la deces.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.