Arsura de congelator: ce trebuie să știi despre carnea sau legumele înghețate. Cum te afectează când le mănânci

Arsura de congelator apare atunci când alimentele sunt ținute prea mult timp la rece. Cum recunoști arsura de congelator.
Arsura de congelator este rezultatul pierderii de umiditate. Se poate întâmpla cu orice aliment care a fost congelat pentru o perioadă lungă de timp.
Dacă alimentele din congelator par tari, încremenite, decolorate pe alocuri sau acoperite de cristale de gheață, probabil că sunt arse la congelator.
Iată ce ar trebui să știți despre arsurile de congelator, inclusiv dacă alimentele afectate pot fi consumate în siguranță și cum să vă protejați alimentele de acest fenomen.
Arsura de congelator, cauze
Toate alimentele conțin apă, care formează mii de cristale de gheață atunci când sunt înghețate. Aceste cristale migrează la suprafața alimentelor și, în cele din urmă, în cea mai rece parte a congelatorului dvs. printr-un proces numit sublimare.
Sublimarea este similară cu evaporarea, dar nu implică lichid. În schimb, o substanță se transformă direct dintr-un solid într-un gaz. Acesta este motivul pentru care cuburile de gheață devin mai mici dacă nu le folosești pentru o perioadă lungă de timp.
Această pierdere de molecule de apă provoacă deshidratare, făcând ca alimentele congelate să fie zbârcite, uscate și dure. În plus, pierderea de apă permite oxigenului să provoace modificări ale aromei și culorii, în special în cazul cărnii, păsărilor de curte și al peștelui care nu a fost ambalat bine.
Cu cât alimentele sunt păstrate mai mult timp în congelator, cu atât mai mare este șansa ca acestea să dezvolte arsuri de congelare și să aibă de suferit la nivel de calitate, potrivit Healthline.
Afectează calitatea, dar nu și siguranța
Alimentele arse în congelator pot avea un aspect neplăcut, o textură neplăcută și un gust neplăcut, dar pot fi consumate în siguranță. Dacă congelatorul este setat la-18°C, bacteriile și alți agenți patogeni dăunători nu se pot dezvolta, iar alimentele dvs. vor putea fi consumate în siguranță - atât timp cât au fost proaspete când le-ați pus în congelator și dacă le decongelați corect.
Dacă doriți să consumați alimente care au fost afectate de arsuri de congelare, puteți tăia zonele afectate și folosi restul. Cu toate acestea, calitatea sa generală nu va fi egală cu cea a omologului său nears de congelator sau proaspăt.
Identificarea arsurii de congelare
Orice aliment depozitat într-un congelator este supus arsurilor de congelare. Cu toate acestea, deoarece este cauzată de deshidratare, alimentele cu un conținut mai mare de apă, cum ar fi produsele, carnea, păsările de curte, peștele sau înghețata, tind să fie mai afectate decât alimentele cu un conținut scăzut de apă, cum ar fi nucile, semințele sau făina.
Carnea, păsările de curte și peștele pot dezvolta zone de culoare maro închis sau gri-albicioase cu aspect de piele. Când sunt gătite, textura poate fi uscată și dură.
Puteți recunoaște cu ușurință arsura de congelare pe fructe și legume, deoarece acestea devin uscate și încrețite. De asemenea, acestea ar putea fi acoperite de cristale de gheață din cauza conținutului ridicat de apă, iar dacă le gătiți, vor avea probabil o textură lemnoasă.
Alimentele bogate în amidon, cum ar fi cerealele, orezul sau pastele fierte, precum și produsele de patiserie, cum ar fi pâinea sau prăjiturile, vor căpăta o textură mai aspră. Între timp, cerealele pot fi acoperite cu cristale de gheață, iar produsele de patiserie vor fi uscate și mai puțin voluminoase.
Deschiderea frecventă a congelatorului face ca temperatura din interior să fluctueze, iar mai multe cristale de gheață se formează atunci când alimentele încep să se dezghețe. Astfel, deschideți-l doar atunci când este necesar.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a evita arsurile de congelator este să folosiți mai repede alimentele congelate. Cumpărați doar ceea ce vă așteptați să folosiți în următoarele 2-4 luni, iar atunci când împachetați alimentele pentru congelator, marcați-le cu data, astfel încât să puteți folosi mai întâi cele mai vechi produse.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.