Căpșunele, vișinele și cireșele, vedetele sezonului, cu beneficii uriașe. Nutriționist: Contează cantitatea

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile fructelor de sezon și cum ar trebui să le consumăm.
Intrăm, cu pași rapizi, în sezonul estival. Odată cu bucuria vacanței, vine și teama că nu vom reuși să scăpăm de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor.
Am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, medic nutriționist, pentru a afla care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm în sezonul cald.
Care sunt alimentele cu care ne putem ”împrieteni” în sezonul cald
„Dacă suntem 'dușmani' cu legumele și cu verdețurile, acestea sunt, să zicem, alimentele care sunt specifice sezonului cald, respectiv legumele și fructele, și sunt suficient de mulți oameni care nu consumă nici pe departe genul acesta de alimente. Cu ele ne putem împrieteni, în cazul în care constatăm că nu avem suficiente fructe și legume în alimentația noastră. Două treimi din alimentație ar trebui să fie reprezentată de alimente de origine vegetală, aici includem și cerealele, dar cereale se presupune că le consumăm și în alte perioade ale anului, nu sunt neapărat apanajul sezonului cald.
Aș considera că putem să ne orientăm către toate legumele și fructele de sezon, să le consumăm atunci când apar, când sunt proaspete, chiar dacă, în principiu, în zilele noastre, găsim la supermarketuri orice, oricând, dar mult mai sănătos este să consumăm un fruct în perioada în care a fost recoltat. Acum, de exemplu, sunt căpșunele pe piață. Să ne bucurăm de ele, mai ales dacă sunt de la producători locali, avem și avantajul că susținem producătorii aceștia”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.
Dieta rapidă pentru sezonul estival. Dr. Șerban Damian: Există o singură variantă
Căpșunele, vișinele și cireșele, fructele VEDETĂ ale sezonului
Căpșunele, cireșele și vișinele sunt primele fructe care deschid sezonul. Ce beneficii ne aduc și cum ar trebui consumate?
”Acestea sunt fructe foarte hrănitoare, prin aportul mare de antioxidanți. Vișinele și cireșele o cantitate mare de antocianine, acestea sunt substanțe care au rol în întărirea organismului împotriva afecțiunilor, practic ajută sistemul imunitar să facă față mai bine tuturor atacurilor externe. Pe lângă asta, sunt surse bune de minerale și de vitamine, au zaharuri, dar care poate fi și un lucru bun și un lucru rău. Contează foarte mult cantitatea în care le consumăm”, a mai spus medicul.
Citește mai departe pe Spectacola.
Vezi și: Dieta cu căpșuni. Ce beneficii au ”vedetele primăverii”
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.