Ce alimente ar trebui să consumăm în postul Crăciunului. Mihaela Bilic: Mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce alimente ar trebui să consumăm în postul Crăciunului.
Mihaela Bilic a vorbit, într-un interviu în exclusivitate pentru Spectacola, despre alimentele pe care trebuie să le consumăm în Postul Crăciunului.
Postul Crăciunului a început deja de câteva zile, românii renunțând complet la alimentele pe bază animală și trecând la cele vegetale. Totuși, în această perioadă mulți realizează că se confruntă cu un disconfort digestiv sau se trezesc cu câteva kilograme în plus. În acest sens, am vorbit cu Mihaela Bilic, care ne-a recomandat câteva alimente și preparate pe care ar trebui să punem accentul în Postul Crăciunului. Există extrem de multe variante de mâncăruri și, gătite cu puțin ulei, pot fi foarte sănătoase pentru organism.
„Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor. Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful.
Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust. Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei. Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul.
Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust. Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate, decât în ulei. Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.
Vezi și: Pungile de sub ochi, cauze. Trucuri pentru a scăpa de aspectul inestetic și obosit al feței
Ce părere are medicul nutriționist despre fructe
Fructele sunt bune, explică Mihaela Bilic, care recomandă însă să nu le cosumăm în exces. De asemenea, aceasta trage un semnal de alarmă asupra produselor de patiserie, pe care extrem de multă lume le consumă în această perioadă.
„Atenție mare însă și la fructe. Dacă mâncăm în exces, tot ficatul trage greul și cu ele. Le putem consuma ca și desert natural și sănătos. Putem consuma fructe uscate, caise, prune, sunt în regulă fructele de sezon. Singura condiție este să nu mâncăm produse de patiserie și de cofetărie cu multă grăsime vegetală și cu zahăr, chiar dacă sunt de post.
Din punct de vedere nutrițional, decât să ții post cu asemenea alimente, mai bine nu ții deloc. Se abuzează, toată lumea își cumpără pateuri, produse de patiserie cu grăsime vegetală, e teribil pentru organism, este într-o grea încercare”, a continuat medicul nutriționist.
Și, dacă foarte multe persoane sunt încă îndoielnice cu privire la zacuscă, Mihaela Bilic spune că aceasta este bună, dacă nu e preparată cu mult ulei.
”În ce privește zacusca, depinde de rețetă. Poate fi pregătită la cuptor, și să fie mai mult fiartă și nu cu două degete de ulei deasupra”, a continuat ea.
Vezi și: De câte ori pe zi ar trebui să te ridici de pe scaun. Ce poți să pățești dacă nu faci acest lucru
Postul Crăciunul, prilej de a consuma cât mai mult pește
Cea mai bună parte pe care ne-o oferă Postul Crăciunului este că ne „obligă” să consumăm cât mai mult pește, ceea ce e excelent pentru organism, afirmă Mihaela Bilic.
„Trebui să ținem cont și de faptul că religia a avut grijă și avem 14 zile cu dezlegare la pește. Aproape că ajungem să mâncăm porția recomandată și corectă de pește, care ar însemna de 2-3 ori pe săptămână. În Postul Crăciunului, avem șansele să atingem acest obiectiv, pentru că aceste dezlegări ne aduc aminte să mâncăm pește, lucru care este extraordinar.
Fie că vorbim despre o conservă de sardină, în sos tomate sau pește congelat, e foarte bine. Este mai important să mâncăm pește, decât să căutăm peștele sălbatic, proaspăt și scump, pe care nu ajungem să-l cumpărăm. Nu trebuie să-l facem pane, bineînțeles”, a mai declarat Mihaela Bilic pentru Spectacola.
Așadar, există toate motivele pentru care oamenii trebuie să urmeze Postul Crăciunului, încât nu există niciun risc de sănătate, spune Mihaela Bilic.
„Nu e niciun risc să ne dezechilibrăm în cele 40 de zile. Nu putem vorbi de risc pentru sănătate. La un post ținut corect ar trebui ca la finalul lui să fim mai slabi cu 2-3 kilograme, dacă ești mai gras, înseamnă că ceva nu ai făcut bine”, a conchis Mihela Bilic.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
