Cum să gătești fasolea pentru a nu te balona. Trucul banal dezvăluit de nutriționiști
Cum să gătești fasolea pentru a nu te balona. Iată ce metodă trebuie să folosești.
Fasolea este o masă de bază pentru miliarde de oameni din întreaga lume și una dintre cele mai importante culturi. Bogată în proteine, fibre și vitamine, merită un loc la masa aproape oricărei mese. Fasolea este, de asemenea, greu greu de digerat.
În primul rând, este important să rețineți că ”nu toată lumea este afectată”, spune dieteticianul Su-Nui Escobar. Ea citează un studiu în care mai puțin de jumătate dintre participanți au raportat flatulență după ce au mâncat fasole și doar 11% au făcut-o atunci când au mâncat fasole neagră.
Fasolea, bogată în fibre
Fasolea este bogată în fibre dietetice, un compus vegetal care rezistă digestiei pe măsură ce se mișcă prin tractul digestiv. Aceasta este deosebit de bogată în fibre solubile, un tip de fibre care absorb apa din tractul digestiv pentru a forma o textură groasă, asemănătoare gelului.
Fibrele solubile sunt asociate cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea regularității digestive și gestionarea zahărului din sânge, scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) și îmbunătățirea sănătății inimii, notează Healthline.
Cu toate acestea, creșterea aportul de fibre prea repede poate provoca, de asemenea, efecte secundare negative, inclusiv gaze și balonare.
Odată ce fibrele dietetice ajung la colon, sunt fermentate de bacteriile benefice care trăiesc acolo. Gazul este un produs secundar al acestei fermentații. Consumul de cantități mari de fibre poate provoca, de asemenea, alte simptome adverse, inclusiv diaree, dureri de stomac și disconfort.
Fasolea, bogată în rafinoză
Fasolea conține, de asemenea, un compus numit rafinoză. Este un tip de carbohidrat nedigerabil care se găsește și în alimente precum varza, broccoli și varza de Bruxelles.
Din cauza lipsei unei enzime numite alfa-galactosidază în tractul digestiv uman, rafinoza este, în general, slab digerată. Prin urmare, rafinoza poate trece prin stomac și prin intestinul subțire nedigerată și poate intra în intestinul gros, unde este fermentată de bacteriile intestinale.
Acest lucru duce la producerea de gaze, inclusiv metan, hidrogen și dioxid de carbon, care provoacă flatulență și balonare.
De ce fasolea balonează
Orice gaz pe care îl experimentezi după ce mănânci fasole este probabil din cauza aportului lor ridicat de fibre şi de prezenţa unui zahar complex numit rafinoza, ambele fiind greu de digerat.
”Merge în cea mai mare parte a corpului nedigerată până când ajunge la intestinul gros, unde bacteriile îl descompun, producând gaz metan în acest proces”, spune Escobar, potrivit Fatherly.
Dar fibrele sunt bune pentru organism, în special ca prebiotic pentru a alimenta microbiomul. Astfel încât efectul secundar gazos nu este un defect fundamental al fasolei, ci de fapt un beneficiu deghizat. Deoarece fibrele sunt greu de digerat, adesea ajung în intestinul inferior încă intacte, unde bacteriile bune se hrănesc cu ea și prosperă.
O populație mai diversă de bacterii intestinale permite o digestie mai bună și mai puțină inflamație. Schimbările microbiomului se pot întâmpla rapid ca răspuns la ceea ce mâncăm. Schimbări dramatice au fost observate în cât mai puțin de 24 de ore - cu atât mai mult motiv pentru a consuma alimente bogate în fibre cum ar fi fasolea în mod regulat.
Cum să introduci fasolea în dietă
Escobar recomandă introducerea lentă a fasolei în dieta ta, astfel încât organismul tău să aibă timp să se adapteze la creșterea aportului de fibre. Puteți încerca să înmuiați fasolea uscată timp de 12 ore înainte de a le găti, spune Escobar, citând un studiu realizat în India care a constatat că o înmuiere de 12 ore a lăsat cele mai scăzute niveluri de zaharuri care induc gaz.
”Aruncați apa folosită pentru înmuiere și gătiți fasolea în apă dulce. Acest lucru va ajuta la eliminarea unor oligozaharide (zaharuri care există în fasole care provoacă gaz) care ar fi putut să se strecoare în apă”, spune Escobar.
Escobar spune că gazul este o parte normală, sănătoasă a digestiei. Nu este un motiv de îngrijorare decât dacă vine cu dureri de stomac sau limitează sever activitățile zilnice.
În acest caz, Escobar spune că ați putea lua în considerare consultarea unui medic pentru a exclude intestinul permeabil, sindromul intestinului iritabil (IBS) sau boala Crohn, deoarece persoanele cu aceste afecțiuni sunt sfătuite să evite leguminoasele, care pot declanșa simptome.
Cum mai poți găti fasolea
Există mai multe metode pe care le puteți folosi pentru a reduce gazele provocate de fasole. De exemplu, unele studii arată că înmuierea și gătitul fasolei înainte de a o mânca poate scădea semnificativ conținutul de rafinoză al acesteia și poate ajuta la prevenirea producerii de gaze în colon și a flatulenței ulterioare.
În plus, mai multe produse eliberate fără prescripție medicală conțin enzime digestive, cum ar fi alfa-galactozidaza, pentru a ajuta la ușurarea digestiei fasolei și a altor leguminoase.
Mai multe studii au constatat că aceste produse pot diminua gazele cauzate de consumul de alimente bogate în rafinoză, cum ar fi fasolea.
În plus, creșterea lentă a aportului de alimente bogate în fibre și consumul de apă din abundență pentru a rămâne hidratat pot ajuta organismul dumneavoastră să se adapteze și să atenueze efectele secundare precum gazele și balonarea.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
