Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Mihaela Bilic: Strică gustul și aspectul. Evitați ca brânza să se usuce
Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Iată lucrurile pe care nu le-ai știut despre acest aliment nelipsit de pe masă.
Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a împărtășit câteva sfaturi despre cum trebuie să depozităm brânza, dar și ce trebuie să știm despre cum să alegem acest aliment de bază.
”Mituri despre brânză. Viața are alt gust cu o bucățică de brânză! Cum o alegem și cum o consumăm ca să ne bucurăm la maxim de calitățile ei?Iată câteva recomandări practice: Nu cumpărați parmezan, mozarella sau cașcaval gata rase, brânza se oxidează în contact cu aerul. Dacă vreți să presărați brânză peste un preparat, dați-le pe răzătoare chiar în momentul gătitului!
Brânza nu se păstrează în pungă sau în folie de plastic, umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul brânzei. Folosiți hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată “respira”.
Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume, este o zonă în care există un pic de umiditate și evitați ca brânza să se usuce”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Ce să faci dacă brânza a mucegăit
Brânza este un produs lactat delicios și popular. Cu toate acestea, dacă ați observat vreodată pete pufoase pe brânza dvs., vă puteți întreba dacă mai poate fi consumată în siguranță.
Mucegaiul se poate dezvolta în toate tipurile de alimente, iar brânza nu face excepție. Atunci când mucegaiul apare pe alimente, înseamnă de obicei că ar trebui să le aruncați. Cu toate acestea, s-ar putea ca acest lucru să nu fie întotdeauna cazul brânzei.
Mucegaiul este un tip de ciupercă care produce spori. Acestea sunt transportate prin aer, insecte și apă și pot fi găsite peste tot în mediul înconjurător, inclusiv în frigiderul dumneavoastră - deși se dezvoltă cel mai bine în condiții de căldură și umiditate. Mucegaiul este un semn de deteriorare în majoritatea alimentelor.Acesta tinde să fie pufos și verde, alb, negru, albastru sau gri.
Atunci când începe să crească, este de obicei vizibil la suprafața alimentelor - deși rădăcinile sale pot pătrunde adânc. Acesta modifică aspectul și mirosul alimentelor, producând un miros acru.
Deși mucegaiurile sunt, în general, periculoase pentru consum, unele tipuri sunt folosite în fabricarea brânzeturilor pentru a dezvolta aroma și textura. Aceste tipuri sunt perfect sigure pentru consum.
”Dacă brânza a mucegăit, nu înseamnă că este stricată! Brânza este un aliment viu, iar coloniile de lactobacili sunt într-un permanent proces de fermentație, fapt care duce la apariția mucegaiului “nobil” și la maturarea gustului.
Vezi și: Ceaiul care te scapă de febra musculară. Cum să îl prepari chiar la tine acasă
Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider și nici ținută la o temperatură mai mare de 20 °C.
Intervalul 14-18 °C este ideal, consistența va fi moale iar aroma și gustul la intensitate maximă. “Coaja” sau crusta de la brânzeturi și cașcaval este comestibilă, cu excepția situației în care este făcută din ceară sau din plastic. Ba mai mult, în cazul brânzeturilor cu mucegai crusta are un gust intens. Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză!
Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval”, mai explică dr. Mihaela Bilic.
-
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
