Sucurile de fructe, periculoase. Georgiana Benea: Avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul

Sucurile de fructe pot fi dăunătoare pentru sănătate. Medicii ne sfătuiesc cum să le consumăm.
Sucurile de fructe sunt sănătoase, dacă sunt consumate fără zahăr. Georgiana Benea, expert în boli metabolice şi nutriţie, a explicat la Sfat de Sănătate de la Antena 3 când devin sucurile de fructe periculoase. Sucurile de fructe conțin multe calorii.
„Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul. Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe.
Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex. Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate”, a spus Georgiana Bernea.
Vezi și: Buzele, indicator al sănătății. Semnele la care să fii atent, care-ți arată că ai cancer de piele
Recomandare: Consumați fructele ca atare
Specialiștii ne recomandă să consumăm fructele ca atare.
„Fructele diferă în funcție de cantitatea de zahăr pe care o au, de indicele glicemic. Gândiți-vă că într-un pahar de fresh de portocale avem trei, patru portocale. Este foarte ușor să-l consumăm, dar, dacă am consuma dintr-o dată, una câte una, ne este destul de dificil.
Mai bine să consumăm fructul ca atare, decât sucul din fructe. Într-un fresh de fructe, optați pentru fructe care sunt mai sărace în calorii și în carbohidrați. Cu cât diminuați numărul de fructe pe care le adăugați într-un fresh, cu atât aveți mai puține calorii și mai puțin zahăr. Puneți mai multe fructe şi automat crește și cantitatea de calorii și cantitatea de zahăr”, a mai explicat Georgiana Benea.
Smoothie sau fresh. Care este diferența
Expertul în boli metabolice și nutriție a explicat care este diferența între un smoothie și un fresh.
„Smoothie-urile sunt ideale într-o dietă și au un efect putermic, energizant. Ele trebuie consumate proaspete pentru că, în caz contrar, își pierd proprietățile nutritive. Este o băutură versatilă.
Poate fi alcătuită din diverse fructe și legume. Este de preferat să folosim smoothie-uri de legume și nu din fructe. Diferența dintre smoothie-uri şi fresh-uri de fructe este cantitatea de fibre. În smoothie avem și partea de pulpă și de coajă.
Pentru a putea prepara un smoothie, putem folosi legume sau verdețuri, precum spanac, castravete, țelină, salată, pătrunjel. Ingredientul lichid poate fi un lapte degresat sau semi-degresat, lapte de migdale, de ovăz, chefir, apă de cocos sau pur și simplu apă. Ca și fructe, puteți opta pentru fructe de pădure afine, mure, mere, ananas, fructe înghețate, kiwi sau semințe.
În cazul îndulcitorilor, este recomandat să evităm adaosul de îndulcitori, dar se poate adăuga siropul de agave. Nu crește glicemia la fel de rapid precum zahărul. O altă alternativă poate şi mierea”, a mai explicat Georgiana Benea.
Vezi și: Alimentele care te feresc de radiațiile UV. Ce să mănânci în această perioadă
TOP băuturi de care să NU te atingi pe caniculă. Dr. Bilic: Nu sunt nici răcoritoare, nici tonice
"Când afară e cald, nu trebuie băut nici prea rece nici prea cald.
Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul i-e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură - deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.
Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură.
Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune - deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.