Câinii, medicament pentru stres. Ce se întâmplă în corp când stăm lângă câini

Câinii, remediul surpriză anti-stres. Ajută să reglăm stresul chiar mai mult decât s-a știut.
Ce se întâmplă în corpul nostru când stăm lângă câini? Sunt adevărate medicamente și nici nu știm.
Un studiu realizat în 2022 pe un eșantion de 3.000 de adulți americani a arătat că peste o treime dintre respondenți se simt „complet copleșiți” de stres în majoritatea zilelor. Iar impactul stresului nu este doar emoțional - cercetările recente confirmă legătura directă dintre nivelurile ridicate de stres și un risc crescut de boli grave precum cancerul, afecțiunile cardiace, bolile autoimune și chiar demența.
Cum viața noastră de zi cu zi nu pare să devină mai puțin stresantă prea curând, este esențial să identificăm metode simple și eficiente de a contracara efectele nocive ale stresului. Aici intervin... câinii.
Câinii, aliați surprinzători în lupta cu stresul
Studiile realizate în ultimele patru decenii au demonstrat constant că prezența câinilor reduce nivelul de anxietate și induce o stare de calm. Nu e de mirare că din ce în ce mai multe persoane apelează la câini de suport emoțional pentru a face față provocărilor zilnice, potrivit Reuters.
Dar beneficiile nu se opresc la nivel psihologic. Cercetările arată că deținătorii de câini au un risc cu 24% mai mic de deces și de patru ori mai multe șanse de a supraviețui unui an după un infarct.
Ce se întâmplă în corpul nostru când suntem stresați?
Răspunsul organismului la stres este extrem de complex și implică două axe biologice principale:
- Axa HPA (hipotalamo-hipofizo-suprarenală) - responsabilă cu eliberarea hormonului cortizol, care ajută la gestionarea stresului de durată.
- Axa SAM (simpatoadreno-medulară) - declanșează rapid reacția „luptă sau fugi”, prin eliberarea adrenalinei și a unei enzime numite alfa-amilază, oferind un boost de energie pentru situațiile de urgență.
În mod ideal, aceste două sisteme funcționează sincronizat: se activează eficient în fața unui pericol și revin la normal odată ce amenințarea dispare.
Ce a descoperit studiul Universității din Denver
Cercetătorii de la Institute for Human-Animal Connection din cadrul Universității din Denver au testat impactul prezenței câinilor asupra răspunsului biologic la stres, analizând simultan atât cortizolul, cât și alfa-amilaza din probe de sânge.
Participanții (aproximativ 40 de stăpâni de câini) au fost supuși unui test clasic de stres, un discurs public și exerciții de matematică în fața unui „juriu” impasibil. Jumătate dintre participanți și-au adus câinii cu ei, cealaltă jumătate nu.
Rezultatele: Câinii susțin un răspuns sănătos la stres
- Cei care au avut câinele cu ei au avut un vârf de cortizol mai redus (adică s-au simțit mai puțin stresați).
- În plus, au avut și o activare normală a alfa-amilazei, semn că au fost vigilenți și implicați – exact reacția ideală în fața stresului.
- Cei fără câine au prezentat o lipsă de reacție a axei SAM, ceea ce poate indica o stare de stres cronic, epuizare sau chiar PTSD.
Cu alte cuvinte, prezența câinelui nu doar reduce anxietatea, ci ajută corpul să rămână într-o zonă optimă de răspuns la stres - alert, dar echilibrat.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-