10 Alimente pe care nu ar trebui să le consumi crude. Pot conține bacterii periculoase sau substanțe letale

Indiferent dacă mâncați alimente care sunt servite crude (cum ar fi sushi) sau sunt pur și simplu e distractiv să mâncați în acest fel (aluat pentru biscuiți), iată la ce trebuie să fiți atenți și ce pot bo...
Alimente pe care nu ar trebui să le consumi crude:
1) Sushi
Făcut cu pește slab, legume și avocado, sushi poate fi o modalitate bună de a obține vitamine și acizi grași omega-3. Dar sushi poate conține bacterii și paraziți care provoacă o boală numită anizakiaza, care se manifestă prin vărsături, diaree și dureri de stomac.Copiii mici, femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu probleme imune ar trebui să evite peștele crud sau prea puțin gătit.
2) Carnea de porc
Carnea de porc crudă sau puțin gătită poate conține bacterii precum salmonella, E. coli și listeria. Vă puteți îmbolnăvi din consumul de carne de porc care nu a fost gătită suficient sau din tocătoare, blaturi sau ustensile care au atins carne de porc crudă și nu le-ați spălat suficient. Carnea de porc trebuie gătită la cel puțin două ore la 70 de grade Celsius, apoi lăsată să se odihnească cel puțin 3 minute înainte de a o servi.
3) Tartarul
Este OK dacă nu-ți place carnea bine făcută, dar nu este sigur cază în cealaltă extremă. Friptura sau tartrul de pui este carne consumată nefiertă. Carnea crudă, mai ales cea a păsărilor de curte este cea mai susceptibilă de a provoca intoxicații alimentare. Pot conține tot felul de bacterii, de la E. coli până la salmonella, ceea ce vă poate face foarte rău. Pentru a rămâne în siguranță, asigurați-vă că orice tip de carne consumați, aceasta este gătită corect.
4) Stridiile
Pot transporta viruși și bacterii din apa în care trăiesc. Dacă nu sunt bine gătite, pot infecta persoanele care le mănâncă. Stridiile pot răspândi o infecție numită vibrioză, care vă poate face foarte rău. De asemenea, pot răspândi hepatita A, un virus care provoacă boli de ficat. Gătiți complet stridiile, la 70 de grade, înainte să le mâncați.
5) Ouă crude
Ouăle proaspete pot fi infestate cu salmonella, care provocă intoxicații alimentare. Cel mai bun mod de a evita îmbolnăvirea este să vă asigurați că gătiți oul până când albușul și gălbenușul sunt ferme. Refrigerați ouăle sau alimentele care au ouă imediat după ce le gătiți. Pentru rețetele care necesită ouă crude, cum ar fi sosul Caesar sau sosul olandez, utilizați numai ouă pasteurizate.
6) Făină și aluat
Poate fi tentant să gustați aluatul atunci când preparați fursecuri, prăjituri sau brioșe, dar orice conține făină negătită vă poate îmbolnăvi. Făina poate avea bacterii precum E. coli și Salmonella. Nu gustati aluat crud și nu adăugați făină în alimentele care nu vor fi gătite. Nici copiii nu trebuie să se joace cu făină sau aluat. Când ați terminat de folosit făina, nu uitați să vă spălați bine mâinile.
7) Cartofii cruzi
Ce faci cu un cartof care a devenit verde sau are muguri crescuți? Partea verde a cartofului și cartofii încolțiți conțin solanină și chaconină, toxine care vă pot îmbolnăvi. Acestea pot provoca diaree, febră, cefalee și vărsături. Tăiați acea parte verde împreună cu mugurii și spălați cartofii înainte de a-i găti complet. Evitați să mâncați cartofi care au încolțit.
8) Fasolea roșie
E suficient să mănânci doar patru sau cinci boabe de fasole roșie crudă, ca să te îmbolnăvești foarte tare. Boabele - în special cele roșii - au o proteină numită lectină de fasole sau PHA. De obicei, substanța este distrusă în timpul gătitului. Înmuiați boabele de fasole roșie crude timp de cel puțin 5 ore, scurgeți-le, apoi fierbeți-le cel puțin 30 de minute, dar nu la foc lent. Nu va fierbe fasolea suficient pentru a ucide toxina. Conserve de fasole sunt sigure. Au fost deja gătite la temperaturi înalte.
9) Migdale amare
Migdalele amare conțin cianură. Dacă mănânci doar o mână din ele te poți îmbolnăvi. Migdalele pe care le cumpărați din magazine sunt migdale dulci, care sunt sigur de mâncat.
10) Ciupercile salbatice
Unele ciuperci sălbatice conțin toxine precum agaritina și amatoxina. Acești compuși vă pot afecta ficatul și pot provoca probleme grave de sănătate. Chiar și ciupercile crude care nu au aceste toxine pot provoca vărsături, diaree și dureri de stomac dacă nu sunt spălate înainte de a le consuma. Și nu culegeți ciuperci din pădure, pentru că există riscul ca acestea să fi suferit mutații care le fac otrăvitoare chiar dacă sunt din soiuri teoretic sigure.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Ce să faci ca să nu ți se mai aburească ochelarii iarna. Trucul care chiar funcționează
Te-ai săturat să nu vezi nimic prin ochelari iarna? Descoperă trucurile care îți fac lentilele imune la aburire.
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.