Anotimpul în care medicii recomandă să faci exces de legume
Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă consumul de cât mai multe legume toamna.
Toamna este „anotimpul perfect pentru a face un exces de legume” și cu cât sunt mai colorate cu atât mai bine, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Specialistul recomandă consumul de legue la fiecare masă.
Aceasta face și o serie de recomandări pe rețelele sociale:
”* Faceți cumpărături cat mai des, dacă se poate din piață și de la producătorii locali, pentru a scurta la maximum intervalul de timp dintre momentul culesului și consum; evitați păstrarea prelungită, cantitatea de vitamina C scade la jumătate după 48 de ore de la cules și continua să scadă substanțial prin depozitare.
* Alegeți legume de culori diferite, fiecare pigment vegetal are alte beneficii, deci cu cat sunt mai diferite și mai intens colorate, cu atât mai bine. Păstrați legumele la întuneric și la temperatură scăzută, în cămară sau în lădița frigiderului, ca să preveniți oxidarea vitaminelor în contact cu lumina și căldura.
* Curățați legumele și tăiați-le imediat înainte de consum, contactul cu aerul duce la oxidarea vitaminei C (se înnegrește). Spălați legumele sub jet de apă pentru un timp cat mai scurt pentru a evita pierderea mineralelor și a vitaminelor hidrosolubile (vit. C, vit. Adăugați puțin ulei în salate și în preparatele cu legume pentru a favoriza absorția betacarotenului și licopenului, pigmenți liposolubili, care se dizolvă în grăsime.
* Fierbeți legumele cât mai întregi, de preferat în coajă, într-o cantitate minimă de apă sau la vapori; puneți-le la fiert în apă care clocotește pentru a evita degradarea vitaminei C- fiecare minut de fierbere scade cu 15% cantitatea de vitamina C din legume, iar enzima responsabilă de acest fenomen este neutralizată la 100*C.
* Nu fierbeți sfecla roșie în apă, ci băgați-o la cuptor întreagă, cu tot cu coajă, în felul acesta sunt protejate acidul folic și betanina, pigmentul roșu din structura ei.
* Evitați tratamentul termic prelungit, care duce la înmuierea legumelor; consistența “al dente”, în care legumele rămân ușor crocante, înseamnă mai multe vitamine și un index glicemic scăzut, adică îngrașă mai puțin.
* Legumele congelate și cele în conservă sunt o variantă practică și sănătoasă de a consuma legume în timpul iernii, au avantajul că se gătesc ușor fiind deja curățate și tăiate; frigul este cel mai sigur agent de conservare, păstrează intacte toate calitățile nutritive ale legumelor.
* Nu aruncați lichidul din conserve sau cel în care ați fiert legumele, este plin de vitamine și minerale, în special potasiu; evitați să folosiți bicarbonat de sodiu în apa în care fierb legumele, este adevărat că mediul alcalin protejează pigmenții și intensifică culoarea, însă mărește pierderea de vitamine.
* Folosiți în mâncăruri suc de roșii și bulion, sunt bogate în licopen care protejează pielea de frig; aciditatea din roșii crește absorția fierului din carne, deci tocănița și mâncarea cu sos are efect antianemic”.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
