DIETA: Ce alimente mănânci toamna ca să-ți crești imunitatea. Dr Mihaela Bilic compune FARFURIA IDEALĂ

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Ce alimente consumăm toamna. Foto: Pixabay
Ce alimente consumăm toamna. Foto: Pixabay

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a explicat că imunitatea organismului poate fi crescută toamna și prin dietă, cu ajutorul anumitor alimente. Iată ce trebuie să mâncăm și în ce cantitate: 

Cunoscutul nutriționist spune că toamna trebuie să punem în farfurie anumite alimente ca să ne creștem imunitatea organismului și să-l pregătim pentru iarnă.  „Avantajul secolului XXI este că iată, ne putem bucura de toate aceste crudități și verdețuri crescute în sere inclusiv în timpul iernii. Și primăvara și toamna sunt sezoane care cresc riscul de îmbolnăvire, e sezonul gripei, al răcelii, și atunci la capitolul imunitate bineînțeles că nu strică să avem un pic de grijă, pentru că da si alimentația poate aduce un beneficiu imunității. Chiar și prin dietă se poate îmbunătăți rezistența organismului la boli”, a explicat dr Mihaela Bilic, într-un interviu acordat  DC Medical. 

Cura de legume de toamnă

Important este ca la o masă să consumăm o anume combinație de legume, amidon și proteine. În sezonul rece, spre exemplu, „într-o farfurie ideală, spuneam că jumătate este formată din legume, un sfert este amidonul, produsul făinos, și un sfert trebuie să fie proteinele”, a arătat dr Mihaela Bilic. Ea atrage atenția că vitaminele de care avem nevoie nu le putem lua din suplimente, pentru că organismul nu le absoarbe!

„Toamna este momentul să facem provizii, o cură de legume mai ales și bineînțeles că și de fructe, dar atenție mare la ele, pentru că altfel riscăm să ne îngrășăm. Toamna este anotimpul perfect pentru a mânca cât mai multe legume, cât mai colorate. Este o abundență de astfel de produse în piață. Toți acești pigmenți care colorează frumos legumele au și efecte benefice în organism. Adică, de la betacarotenul din dovleac și morcov, până la betarina din sfeclă, tot ce este intens colorat înseamnă antioxidanți, înseamnă lucruri care să contribuie la creșterea imunității și din cauza asta, nici nu trebuie substanțele respective să fie cunoscute, pentru că este clar că ele nu se pot lua din niște suplimente alimentare. recomandarea este să mâncăm cât mai multe legume și cât mai divers colorate. (...) Trebuie să luăm în calcul că în sezonul rece alimentația trebuie să conțină mai mulți carbohidrați, mai multe proteine, mai multe grăsimi. (...)  Alimentația toamna și iarna, trebuie să fie un pic mai consistentă tocmai pentru că metabolismul, ca să mențină nu numai temperatura internă a corpului, dar și să facă facă solicitărilor impuse de frig, va cheltui mai mult”, a explicat medicul nutriționist.

Protene doar un sfert din farfurie

„Proteinele trebuie să fie de calitate înaltă pentru că în timpul iernii organismul are nevoie și să se refacă, înnoirea celulelor îmbătrânite, ne trebuie de anticorpi ca să rezistăm la boli, toate acestea se sintetizează din proteine. Deci, sfertul acela ultim de farfurie trebuie să fie acoperit fie de carne, fie de pește, fie de o bucățică de brânză. Echilibrul alimentar este dat de asocierea dintre alimente și, foarte important, silueta este menținută prin cantitate”, a detaliat Mihaela Bilic. 

Cât sunt de bune  legumele și fructele înghețate, aflați din VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel