Carnea de porc: cum alegi cele mai sănătoase bucăți și cum le gătești. Explicațiile unui nutriționist

Carnea de porc este una dintre cele mai blamate, deși nutriționiștii îi recunosc calitățile. Totuși, există anumite părți care sunt mai puțin sănătoase, iar secretul este în a ști cum să le alegi, sau...
Carnea de porc este dintre cele mai consumate în România, în special în preajma Crăciunului, în ciuda faptului că este considerată nesănătoasă, din cauza conținutului mare de grăsime. Totuși, medicul nutriționist Mihalea Bilic spune că nu ar trebui să blamăm atât de mult carnea de porc, însă, precizează ea, trebuie să știm cum să alegem bucățile cele mai sănătoase.
Potrivit ei, carnea din anumite părți ale porcului este mai sănătoasă decât restul, astfel că secretul este în a o alege pe cea „nobilă”.
”Dacă nu miroase a friptură de porc în casa românului, se numește că nu e Crăciun”, începe medicul nutriționist „ghidul de utilizare” a porcului, în postarea pe pagina ei de socializare.
Care sunt părțile cele mai sănătoase
„De la vârful urechii, până la vârful cozii totul e bun la porc. Și atunci, nu porcul e gras, ci noi, depinde ce bucată alegem și cm o gătim. E mare diferență între bucățile nobile și cele mai puțin nobile. Și când zic nobile, mă refer la partea superioară, unde avem cotletul, mușchiul, mușchiulețul, chiar și pulpa. Pe măsură ce coborâm spre burtă, bucățelele încep să devină mai împănate și mai grase și crește cantitatea de țesut conjunctiv”, explică ea.
Bucățile de calitatea I, spune ea, înseamnă fibră, mușchi și foarte puțină grăsime. „Bineînțeles, sunt cele mai scumpe și cele mai gustoase. un singur amănunt mai vreau să vă spun. Pe acestea putem să le gătim doar un pic, tratamentul termic nu trebuie să fie prelungit, pentru că în momentul în care lăsăm prea mult la cuptor sau pe grătar, proteinele - că doar proteine avem în bucata asta roză și frumoasă - se întăresc. Și atunci carnea, cu cât e mai tare, cu atât e mai greu de digerat.
Pentru că în partea de pulpă avem și mai multă grăsime și începe să apară țesutul fibros, el, ca să se înmoaie, are nevoie de apă și de gătit umed: tocănița - mâncarea tradițională a românilor, combină în mod fericit și din punct de vedere nutritiv – ideal - carnea cu legumele. Iar, când incinta noastră este închisă și gătitul înăbușit, carnea e și mai ușor de digerat. Mai puteți pune și un strop de sos de roșii ca să creștem absorbția fierului din carne și mâncarea e și gustoasă, și sănătoasă”, explică medicul nutriționist.
Apoi, despre jambon, sau ciolan, medicul spune că este foarte bun „fie într-o oală cu fasole sau varză; dați-i timp de câteva ore să se gătească, pentru că carnea va fi fragedă, grăsimea va aduce acel plus de savoare și, dacă are și o bucățică de șorici, avem și o bucățică de colagen care face bine la articulații și la oase”, mai explică medicul.
Carnea tocată, oase, grăsime
Când vine vorba despre carnea tocată, medicul nutriționist mai arată că, cu cât e mai deschisă la culoare, cu atât are mai multă grăsime. „Și ne și palce mai mult, pentru că e ușor de mestecat, iar preparatele care rezultă din ea sunt savuroase. Doar cu ajutorul grăsimilor se dezvoltă aromele. Așa că, fie că e vorba de chiftele, de cârnați, de mici sau de sarmale, nu vă supărați pe voi că vă plac tocăturile. Sunt și hrănitoare, și gustoase”, mai spune ea.
Despre oase, medicul nutriționist arată cum pot fi utilizate și ce sursă bună de calciu sunt. „Zeama de oase este cea mai eficientă și mai sănătoasă sursă de calciu pentru organism. Chiar dacă le vedeți așa sărăcuțe în carne, gustul din ciorbă este de neegalat, iar calciul - mineralul din oase, trece în zeamă, în apă. Așa că, lăsați suplimentele de calciu și puneți mâna și mâncați zeamă și ciorbă cu oase de porc. Să vedeți acolo gust și sănătate”, spune medicul.
Nici piftia nu e uitată în lecția despre carnea de porc. „Bucăți de șorici și bucăți mai puțin nobile din porc, urechile, coada, gușa, picioarele, puneți-le acolo la fiert să scadă într-o oală, pentru că este un concentrat de colagen cum nu e altul.”
Despre untura rezultată în urma topirii grăsimii de porc, medicul spune că „nu există un agent de prăjire mai stabil decât untura de porc.
Recomandarea ei însă este ca, în niciun caz, carnea de porc să nu se consume crudă, din cauza riscului de infectare cu tenie sau trichinela. De asemenea, mai recomandă ea, trebuie achiziționată din surse verificate.
Pe de altă parte, prin gătire la peste 70 de grade Celsius sau prin congelare, toți paraziții mor.
-
-
-
COVID-19 revine în România. Medicii, semnal de alarmă02.09.2025, 15:51
-
-
Tulburările mintale reduc speranța de viață cu până la 20 de ani02.09.2025, 12:32
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.