Carnea de porc: cum alegi cele mai sănătoase bucăți și cum le gătești. Explicațiile unui nutriționist
Carnea de porc este una dintre cele mai blamate, deși nutriționiștii îi recunosc calitățile. Totuși, există anumite părți care sunt mai puțin sănătoase, iar secretul este în a ști cum să le alegi, sau...
Carnea de porc este dintre cele mai consumate în România, în special în preajma Crăciunului, în ciuda faptului că este considerată nesănătoasă, din cauza conținutului mare de grăsime. Totuși, medicul nutriționist Mihalea Bilic spune că nu ar trebui să blamăm atât de mult carnea de porc, însă, precizează ea, trebuie să știm cum să alegem bucățile cele mai sănătoase.
Potrivit ei, carnea din anumite părți ale porcului este mai sănătoasă decât restul, astfel că secretul este în a o alege pe cea „nobilă”.
”Dacă nu miroase a friptură de porc în casa românului, se numește că nu e Crăciun”, începe medicul nutriționist „ghidul de utilizare” a porcului, în postarea pe pagina ei de socializare.
Care sunt părțile cele mai sănătoase
„De la vârful urechii, până la vârful cozii totul e bun la porc. Și atunci, nu porcul e gras, ci noi, depinde ce bucată alegem și cm o gătim. E mare diferență între bucățile nobile și cele mai puțin nobile. Și când zic nobile, mă refer la partea superioară, unde avem cotletul, mușchiul, mușchiulețul, chiar și pulpa. Pe măsură ce coborâm spre burtă, bucățelele încep să devină mai împănate și mai grase și crește cantitatea de țesut conjunctiv”, explică ea.
Bucățile de calitatea I, spune ea, înseamnă fibră, mușchi și foarte puțină grăsime. „Bineînțeles, sunt cele mai scumpe și cele mai gustoase. un singur amănunt mai vreau să vă spun. Pe acestea putem să le gătim doar un pic, tratamentul termic nu trebuie să fie prelungit, pentru că în momentul în care lăsăm prea mult la cuptor sau pe grătar, proteinele - că doar proteine avem în bucata asta roză și frumoasă - se întăresc. Și atunci carnea, cu cât e mai tare, cu atât e mai greu de digerat.
Pentru că în partea de pulpă avem și mai multă grăsime și începe să apară țesutul fibros, el, ca să se înmoaie, are nevoie de apă și de gătit umed: tocănița - mâncarea tradițională a românilor, combină în mod fericit și din punct de vedere nutritiv – ideal - carnea cu legumele. Iar, când incinta noastră este închisă și gătitul înăbușit, carnea e și mai ușor de digerat. Mai puteți pune și un strop de sos de roșii ca să creștem absorbția fierului din carne și mâncarea e și gustoasă, și sănătoasă”, explică medicul nutriționist.
Apoi, despre jambon, sau ciolan, medicul spune că este foarte bun „fie într-o oală cu fasole sau varză; dați-i timp de câteva ore să se gătească, pentru că carnea va fi fragedă, grăsimea va aduce acel plus de savoare și, dacă are și o bucățică de șorici, avem și o bucățică de colagen care face bine la articulații și la oase”, mai explică medicul.
Carnea tocată, oase, grăsime
Când vine vorba despre carnea tocată, medicul nutriționist mai arată că, cu cât e mai deschisă la culoare, cu atât are mai multă grăsime. „Și ne și palce mai mult, pentru că e ușor de mestecat, iar preparatele care rezultă din ea sunt savuroase. Doar cu ajutorul grăsimilor se dezvoltă aromele. Așa că, fie că e vorba de chiftele, de cârnați, de mici sau de sarmale, nu vă supărați pe voi că vă plac tocăturile. Sunt și hrănitoare, și gustoase”, mai spune ea.
Despre oase, medicul nutriționist arată cum pot fi utilizate și ce sursă bună de calciu sunt. „Zeama de oase este cea mai eficientă și mai sănătoasă sursă de calciu pentru organism. Chiar dacă le vedeți așa sărăcuțe în carne, gustul din ciorbă este de neegalat, iar calciul - mineralul din oase, trece în zeamă, în apă. Așa că, lăsați suplimentele de calciu și puneți mâna și mâncați zeamă și ciorbă cu oase de porc. Să vedeți acolo gust și sănătate”, spune medicul.
Nici piftia nu e uitată în lecția despre carnea de porc. „Bucăți de șorici și bucăți mai puțin nobile din porc, urechile, coada, gușa, picioarele, puneți-le acolo la fiert să scadă într-o oală, pentru că este un concentrat de colagen cum nu e altul.”
Despre untura rezultată în urma topirii grăsimii de porc, medicul spune că „nu există un agent de prăjire mai stabil decât untura de porc.
Recomandarea ei însă este ca, în niciun caz, carnea de porc să nu se consume crudă, din cauza riscului de infectare cu tenie sau trichinela. De asemenea, mai recomandă ea, trebuie achiziționată din surse verificate.
Pe de altă parte, prin gătire la peste 70 de grade Celsius sau prin congelare, toți paraziții mor.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
