Intoxicațiile alimentare vara, cum îți dai seama că ceva ce ai mâncat te-a otrăvit

Intoxicațiile alimentare vara pot fi ceva banal, care trece ușor, sau îți pot pune serios viața în pericol. Doi specialiști, un medic român și unul american, explică cum se produc de obicei,...
Greață? Crampe stomacale? Vărsături? Ar putea fi o intoxicație alimentară, dacă acestea au apărut după ce ai mâncat ceva ... discutabil, spune medicul de urgență Dr. Troy Madsen, de la Universitatea Utah, SUA.
„Intoxicațiile alimentare se produc în aproximativ patru până la șase ore după ce ai mâncat ceva discutabil. Să zicem că ești la un grătar în aer liber. Ai salate de cartofi care stau de câteva ore la căldura de 30 de grade, iar tu te decizi să o mănânci. Două ore mai târziu, te simți bine. Ei bine, peericolul nu a trecut. Vei putea considera că ai scăpat de pericol cu adevărat abia după aproximativ patru până la șase ore. Odată declanșată (intoxicația alimentară, n.r.), ar trebui să dureze aproximativ 12 ore și apoi, de obicei, dispare", arată Dr. Madsen.
Trebuie să ajungi la spital dacă ți-e greață, ai crampe la stomac, diaree și vomiți? Doar dacă ți-e foarte rău brusc și starea escaladează, spune medicul urgentist. „Marea problemă e că dacă sunteți deshidratat, nu puteți ține nimic în stomac. Este posibil să aveți nevoie de perfuzii cu fluide. Este posibil să aveți nevoie de unele medicamente pentru greață. Dacă aceste simptome continuă mai mult de 12 ore, trebuie să vă gândiți că în spatele lor s-ar putea ascunde alte cauze, care ar putea fi mai grave", arată medicul american, într-un interviu pentru thescoperadio.com.
Ce măsuri ei pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare
În primul rând, „păstrați produsele alimentare la temperaturi adecvate și înainte de preparea alimentelor, de servirea mesei și după folosirea toaletei, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun", atrage atenția Dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor. Apoi:
- preparați și serviți masa în spații curate;
- evitați consumul alimentelor al căror aspect, miros și gust sunt modificate
- cumpărați numai produse alimentare păstrate și comercializate în condiții corespunzătoare de igienă;
- protejați alimentele de contactul cu insecte sau rozătoare;
- în cazul alimentelor gătite, asigurați o temperatură de peste 70°C în toată masa alimentului, atât la preparare cât și la reîncălzire;
- spălați bine, sub jetul de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma;
- alimentele pregătite pentru sugari trebuie să fie consumate imediat după preparare, fără a fi încălzite sau păstrate la frigider, mai notează specialistul român.
-
-
-
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne07.09.2025, 17:30
-
-
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.