Lipidele din carnea de porc, similare celor din uleiul de măsline. Dr Bilic explică
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că grăsimile din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați, similari celor din uleiul de măsline, iar grăsimea de porc conține Omega 3....
Medicul nutriționist Mihaela Bilic scrie, într-o postare pe Facebook, despre calitățile nutriționale ale porcului.
Fragmente din postarea specialistului, de pe Facebook.
”Nu știu cum s-a întâmplat de a devenit porcul un simbol negativ la capitolul curățenie și comportament, pentru că din punct de vedere noroc și bani tot el este campion. Aproape că nu mai contează dacă mănânci ca un porc, câtă vreme ai un noroc porcesc.
(...) Nu numai că la porc totul e bun, de la urechi până la vârful cozii, dar este un animal ușor de crescut, care mănâncă de toate și n-are nevoie să fie scos la păscut Faptul că ne asemănăm genetic cu porcul (95% din ADN este comun), ar trebui să ne bucure în loc să ne sperie. De la porc luăm insulina pentru persoanele cu diabet, valvele cardiace pentru bolnavii de inimă și retina pentru cei cu probleme de vedere.
(...) Porcul este un animal omnivor și monogastric, ca urmare calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Până și reputația că porcul ar avea o carne grasă este nefondată- se face o confuzie între adipozitatea globală a carcasei și conținutul de grăsime din carne. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit.
Degeaba vrem să dăm vina pe porc când vine vorba de carne împănată, noi suntem singurii responsabili de bucata de carne pe care o alegem: mușchiulețul are cel mai mic conținut de lipide (2-3%), pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime, ceafa are 12-25%, iar costița aproape 45%. Dar stați, că este o grăsime aparte, mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie.
Slănina de porc este mai bogată în acizi grași polinesaturati decât în acizi grași saturați, aproximativ 50% dintre lipidele din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. În plus grăsimea de porc conține acizi grași esențiali Omega 3 (acid linoleic și alfa-linoleic), elemente care conferă acestei cărni calități nutriționale speciale”.
-
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
-
-
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea13.12.2025, 09:08
-
LIVE Armonia de sărbători, subiectul săptămânii la DrPsy13.12.2025, 08:14
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
