Tobă și caltaboș, cât de sănătoase sunt. Adevărul din spatele acestor produse tradiționale

Toba și caltaboșul sunt vedetele iernii, lăudate și de medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Deși sunt două alimente gustoase, trebuie să fim atenți la cum le mâncăm.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Instagram, cum ar trebui consumate toba şi caltaboşul, pentru a nu face rău organismului. Nutriţionistul recomandă ca produsele să fie consumate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar.
"Tobă, leber şi caltaboş - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, guşă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber şi caltaboş) sau în bucăţi mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală şi fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate.
Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului şi deschiderea apetitului. Ca să obţinem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar - cât să taie gustul gras.
Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboşul, ba chiar punea şi orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile şi tradiţiile rămân aceleaşi", a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe Instagram.
Cum se prepară toba de porc
Ingrediente
Cap de porc
Limba de porc
Carne macră
Inimă şi rinichi de porc
Condimente: sare, piper, cimbru, foi de dafin
Mod de preparare
Se spală capul de porc şi celelalte organe pentru a se îndepărta sângele, apoi se pun la fiert. Se spumuieşte, după care se adaugă condimentele: piper boabe, foi de dafin şi cimbru. Capul de porc se fierbe până când cade carnea de pe os.
Carnea și celelalte organe se scot înainte şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se taie bucăţi mici. Tocăm mărunt şi carnea de la căpăţâna porcului. Condimentăm totul cu sare, piper măcinat şi cimbru, apoi adăugăm o cană din zeama în care am fiert totul şi amestecăm bine.
Se umple membrana de toba cu amestecul preparat. Se leagă la un capăt sau se coase. Dacă e nevoie se înțeapă membrana pentru a nu crăpa și se pune din nou la fiert. Agăugaţi şi condimente. Fierbem timp de 20-30 de minute, apoi se pune la presat timp de două ore.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.