Tobă și caltaboș, cât de sănătoase sunt. Adevărul din spatele acestor produse tradiționale
Toba și caltaboșul sunt vedetele iernii, lăudate și de medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Deși sunt două alimente gustoase, trebuie să fim atenți la cum le mâncăm.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Instagram, cum ar trebui consumate toba şi caltaboşul, pentru a nu face rău organismului. Nutriţionistul recomandă ca produsele să fie consumate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar.
"Tobă, leber şi caltaboş - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, guşă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber şi caltaboş) sau în bucăţi mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală şi fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate.
Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului şi deschiderea apetitului. Ca să obţinem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar - cât să taie gustul gras.
Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboşul, ba chiar punea şi orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile şi tradiţiile rămân aceleaşi", a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe Instagram.
Cum se prepară toba de porc
Ingrediente
Cap de porc
Limba de porc
Carne macră
Inimă şi rinichi de porc
Condimente: sare, piper, cimbru, foi de dafin
Mod de preparare
Se spală capul de porc şi celelalte organe pentru a se îndepărta sângele, apoi se pun la fiert. Se spumuieşte, după care se adaugă condimentele: piper boabe, foi de dafin şi cimbru. Capul de porc se fierbe până când cade carnea de pe os.
Carnea și celelalte organe se scot înainte şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se taie bucăţi mici. Tocăm mărunt şi carnea de la căpăţâna porcului. Condimentăm totul cu sare, piper măcinat şi cimbru, apoi adăugăm o cană din zeama în care am fiert totul şi amestecăm bine.
Se umple membrana de toba cu amestecul preparat. Se leagă la un capăt sau se coase. Dacă e nevoie se înțeapă membrana pentru a nu crăpa și se pune din nou la fiert. Agăugaţi şi condimente. Fierbem timp de 20-30 de minute, apoi se pune la presat timp de două ore.
-
Consumul de cafea poate accelera pierderea osoasă15.12.2025, 14:46
-
5 proceduri dentare moderne de refacere a danturii15.12.2025, 13:20
-
-
-
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
