Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii

Monika Baciu |
Data publicării:
alarma ceas - FOTO: Freepik@wayhomestudio
alarma ceas - FOTO: Freepik@wayhomestudio

Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.

Deși criticat de specialiști, amânarea alarmei este o practică globală surprinzător de comună. Dacă dimineața îți începi ziua apăsând butonul "amânare", nu ești singur. Deși majoritatea experților în somn descurajează această practică, un nou studiu relevă cât de frecventă este ea la nivel global.

Cercetătorii de la Mass General Brigham au analizat datele a peste 21.000 de persoane care folosesc aplicația Sleep Cycle, destinată monitorizării somnului. Concluziile sunt revelatoare: în aproape 56% dintre cele 3 milioane de sesiuni de somn analizate, a fost folosit butonul "amânare". În medie, utilizatorii au petrecut 11 minute suplimentare în pat după prima alarmă.

Amânarea alarmei, mai frecventă în timpul săptămânii

Comportamentul de amânare a alarmei variază în funcție de ziua săptămânii. Utilizatorii au fost mult mai predispuși să amâne alarma în zilele lucrătoare, în special de luni până vineri. În weekend, acest comportament a scăzut, probabil din cauza lipsei unei ore stricte de trezire.

"Mulți dintre noi amânăm alarma dimineața cu speranța că vom mai prinde "puțin somn", dar acest fenomen răspândit a fost puțin studiat în cercetarea somnului. Într-un eșantion global, am descoperit că mai mult de jumătate dintre sesiunile de somn se încheie cu amânarea alarmei, iar utilizatorii petrec în medie 11 minute între alarme înainte de a se trezi", a declarat Rebecca Robbins, PhD, autoarea principală a studiului, din cadrul Diviziei de Tulburări de Somn și Ritm Circadian de la Brigham and Women"s Hospital, potrivit Scientific Reports.

Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii - FOTO: Freepik

Amânarea alarmei, un obicei al celor cu somn neregulat

Studiul a evidențiat și că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte sunt mai puțin predispuse să amâne alarma. Explicația cercetătorilor: acești indivizi, adesea presați de obligații profesionale, nu-și permit luxul de a mai sta în pat după prima alarmă.

În schimb, cei clasificați drept utilizatorii cronici de amânare a alarmei– adică cei care amână alarma în peste 80% din dimineți – petrec aproximativ 20 de minute în reprize de amânare. Aceștia au prezentat și cele mai neregulate programe de somn.

Geografic, cei mai mulți care amână alarma ceasului se regăsesc în SUA, Suedia și Germania, în timp ce Japonia și Australia au cele mai scăzute rate de folosire a acestui obicei.

Ce spun experții: amânarea alarmei dăunează somnului de calitate

Specialiștii atrag atenția că, deși pare inofensiv, amânarea alarmei poate avea efecte negative asupra calității somnului.

"Din păcate, amânarea alarmei întrerupe unele dintre cele mai importante faze ale somnului. Orele dinaintea trezirii sunt bogate în somn REM, o etapă esențială pentru funcționarea cognitivă și emoțională. Apăsarea butonului snooze va întrerupe aceste etape critice și îți va oferi doar somn superficial între alarme", explică Rebecca Robbins.

Sfatul experților este clar: mai bine setezi alarma la cea mai târzie oră posibilă și te ridici din pat la prima sonerie.

Deși amânarea alarmei poate oferi o senzație de confort imediat, studiile sugerează că pe termen lung acest obicei afectează calitatea somnului și starea generală de bine. Dacă vrei să începi ziua mai energic, soluția ar putea fi nu încă 10 minute în pat, ci un somn mai consistent și o trezire decisă, fără amânări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel