Mâncatul târziu, impact major asupra foamei și arderilor. Care este ora recomandată pentru cină

Mâncatul târziu poate avea un impact major asupra senzației de foame, a arderii calorilor, dar și a depozitelor de grăsime. Care este ora recomandată pentru...
Specialiștii în nutriție și boli metabolice sunt printre cei care recomandă pe lângă dieta sănătoasă și o anumită igienă în alimentație, concret respectarea unor anumite ore în care să poată fi luată masa în așa fel încât să nu aibă efecte nedorite asupra organismului. Însă nu întotdeauna și reușim acest lucru, mai ales în cazul în care lucrăm în ture, inclusiv în tură de noapte.
Vezi și: De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui
Un studiu recent sugerează însă că a mânca mai târziu în timpul zilei poate avea un impact direct asupra reglării greutății corporale în trei moduri ”cheie”: prin numărul de calorii arse, prin nivelul de foame și prin modul în care sunt stocate grăsimile.
”Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul la ore târzii este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu creșterea grăsimii corporale și cu o scădere în greutate fără succes. Am vrut să înțelegem de ce”, a explicat dr. Frank Scheer, autorul studiului, citat de Science Alert.
La respectiva cercetare au participat un grup de 16 persoane, cu un indice de masa corporală (IMC) aflat la intervalul de supraponderabilitate sau obezitate, fiecare dintre participanți fiind supus la două experimente diferite, cu o durată de 6 zile.
Astfel, la unul dintre experimente, participanții au avut de respectat un program strict, cu trei mese pe zi la orele obișnuite (9:00, 13:00 și 18:00), în timp ce la al doilea experiment au fost modificate orele, cu ”micul dejun” la ora 13:00 și cina la ora 21:00.
Prin intermediul probelor de sânge, dar și al sondajului la care au fost supuși participanții, au putut fi trase o serie de observații.
Astfel, în cazul celui de-al doilea experiment, cu orele de masă mai târzii, nivelul leptinei - hormonul care ne anunță sațietatea - a fost mai scăzut pe parcursul a 24 de ore, fapt care a indicat faptul că aceștia s-au simțit mai înfometați, dar și că arderea caloriilor a fost într-un ritm mai lent.
De asemenea, testele au arătat că expresia genetică a țesutului adipos a crescut procesul de adipogeneză, care construiește țesuturile adipoase, și a scăzut procesul de lipoliză, care descompune grăsimile.
O concluzie importantă a acest studiu este că mâncatul mai devreme în timpul zilei poate avea un impact asupra celor trei factori cheie care echilibrează energia, precum și asupra riscului de obezitate care rezultă dintr-un aport caloric prea mare pentru un consum energetic redus. Iar acest lucru poate fi de mare ajutor pentru persoanele care vor să scadă în greutate, pe lângă dieta și activitatea fizică.
De altfel,este cunoscut faptul că IMC mare, deci și obezitatea, precum și lipsa de activitate fizică, sunt printre factorii de risc pentru apariția bolilor de inimă, metabolice și chiar cancer, un motiv în plus de a ne revizui stilul e viață astfel încât să evităm, pe cat posibil, să ajungem în aceste situații.
Vezi și: TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite
Postul parțial, Intermittent Fasting, se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
Însă oricât pare de accesibil postul intermitent, sunt persoane cărora nu le este indicat, printre acestea numărându-se diabeticii sau femeile însărcinate ori care alăptează.
”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.
De altfel, acesta este și motivul pentru care postul intermitent are o serie de contraindicații
Probleme cu somnul
Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru recuperarea în urma unor exerciții fizice, pentru susținerea funcției cerebrale și chiar pentru o stare de bine, din punct de vedere emoțional. Astfel, adormitul flămând se poate transpune în adevărare provocări pentru organism în a-și găsi relaxarea și starea de somnolență, deoarece acest lucru face creierul să fie în alertă, deci corpul se simte neliniștit.
Tulburări de alimentație
Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, ”tulburările alimentare sunt folosite pentru a descrie o serie de comportamente alimentare neregulate care pot sau nu să justifice un diagnostic de tulburare alimentară specifică”, iar postul intermitent înseamnă exact alternarea între perioadele de post și cele de alimentație normală, deci o presiune asupra persoanei respective. Citește mai departe AICI.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.