Mărturiile unui supraviețuitor de Ebola: uneori, pacienții refuză să fie duși cu ambulanța

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Maurice Kakule Mutsunga  FOTO: WHO/C. Black
Maurice Kakule Mutsunga FOTO: WHO/C. Black

Maurice Kakule Mutsunga este un doctor care a supraviețuit Ebolei în Congo. Acum se luptă ca și bolnavii de Ebola să aibă șansa pe care el a primit-o.

Mărturiile, Ebola. Soarta a făcut ca Maurice Kakule Mutsunga, un doctor din Congo, să supraviețuiască cumplitei boli Ebola. Astăzi el se implică activ în lupta împotriva acestei maladii pentru care, momentan, nu există leac. Maurice face parte din Programul Supraviețuitorilor de Ebola al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) și e președintele Asociației Supraviețuitorilor de Ebola din nordul Kivu și Uturi din Republica Democratică Congo (RDC).

Mărturiile, Ebola: încurajează oamenii

Merge în comunități, vorbește despre experiența prin care a trecut, despre cum a luptat cu boala și le spune oamenilor să nu se descurajeze și să lupte întrucât speră ca un tratament să se găsească în curând.

"Ca cineva care a supraviețuit Ebolei, știu foarte bine gravitatea bolii. Imediat după ce m-am recuperat, am început să lucrez cu alți supraviețuitori pentru a lua măsuri și a mă implica împotriva Ebola. Suntem implicați în a ajunge la comunitate pentru a vorbi despre experiența noastră. Spunem oamenilor să nu se opună, să nu fie descurajați și să caute un tratament cât mai curând posibil pentru a crește șansele de supraviețuire", mărturisește el celor de la WHO care i-au transmis mesajul mai departe, lumii întregi, pe Facebook.

Mărturie, Ebola: stigmatul bolii

Maurice are imunitate împotriva Ebola și lucrează la centrele de tratament unde sunt aduși bolnavii. Unii supraviețuitori, ca și el, transportă suferinzii de la ei de acasă la centre, dar se confruntă cu refuzul unora.

"[Supraviețuitorii Ebola au imunitate corporală împotriva bolii, prin urmare] unii dintre noi lucrează, de asemenea, în centrele de tratament Ebola. Unii îi ajută, de asemenea, transportând oameni de la casele lor la centre de tratament, deoarece, uneori, pacienții refuză să fie transportați prin ambulanță [datorită stigmei existente în jurul Ebola]. Eu însumi am ajutat la transportul pacienților prin motocicletă pentru a ajunge la un centru de tratament", continuă doctorul.

Motivația lui: "Vrem ca toată lumea să aibă șansa de a supraviețui așa cum noi (n. r. supraviețuitorii de Ebola) am avut-o".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel