Ebola din Congo, declarată de OMS urgență publică de interes mondial

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ebola a ucis mii de oameni
Ebola a ucis mii de oameni

Epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății o urgență publică de sănătate de interes internațional.

Ebola, Congo, OMS. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat joi, 17 iulie, epidemia de boală a virusului Ebola (EVD) din Republica Democrată Congo (DRC) o urgență publică de sănătate de interes internațional (PHEIC), informează OMS printr-un comunicat.

El a spus: "Este timpul ca lumea să ia în considerare și să-și dubleze eforturile. Trebuie să colaborăm solidar cu RDC pentru a pune capăt acestui focar și pentru a construi un sistem de sănătate mai bun. (...) Munca extraordinară a fost făcută aproape un an în cele mai dificile circumstanțe".

Ebola, Congo, OMS: ce s-a mai discutat

Declarația a urmat unei reuniuni a Comitetului de Urgență al OMS pentru Ebola din Congo. Cei din Comitet au discutat recentele evoluții ale focarului, inclusiv primul caz confirmat de la Goma, un oraș de aproape două milioane de persoane la granița cu Rwanda și, susțin cei din OMS, "poarta de acces către restul Republica Democratică Congo și în lume".

ONU a recunoscut gravitatea situației de urgență prin activarea Sistemului de Ajutor Umanitar.

În a patra întâlnire a Comitetului de urgență de la declanșarea focarului, din 1 august 2018, s-a punctat și evitarea consecințelor economice punitive ale restricțiilor privind călătoriile și comerțul asupra comunităților afectate: "Este important ca lumea să urmeze aceste recomandări. De asemenea, este esențial ca statele să nu utilizeze PHEIC ca o scuză pentru a impune restricții comerciale sau de călătorie, ceea ce ar avea un impact negativ asupra răspunsului și asupra vieții și mijloacelor de existență ale oamenilor din regiune".

Ebola, Congo, OMS: recomandări anume

Când au recomandat instituirea stării de urgență la nivel mondial, cei din Comitet au făcut recomandări specifice legate de focarul de Ebola. "Este vorba despre mame, părinți și copii - adesea familii întregi sunt afectate. În centrul acestei situații sunt comunități și tragedii individuale. (...) PHEIC nu ar trebui să fie folosit pentru a stigmatiza sau a penaliza chiar persoanele care au cea mai mare nevoie de ajutorul nostru", a mai spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel