Memorie. Trucuri ca să o ții trează

Florina Pop |
Data publicării:
Memoria poate fi îmbunătățită cu mici trucuri FOTO: pexels.com
Memoria poate fi îmbunătățită cu mici trucuri FOTO: pexels.com

Repetarea, notițele și asocierea de informații sunt câteva idei recomandate de un nerochirurg de la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard, pentru îmbunătățirea memoriei.

O modalitate de a stimula memoria este de a profita la maximum de modul în care funcționează, se arată pe health.harvard.edu.

Medicul Joel Salinas, un neurochirurg specializat în Neurologie Comportamentală și Neuropsihiatrie la Spitalul General din din Massachusetts, afiliat la Harvard, face câteva recomandări.

Câteva idei, potrivit Harvard Medicine School:

1. Repetați cu voce tare ce auziți – de la numele cuiva până la o adresă sau o idee nouă. „Cu fiecare repetare, creierul are o altă ocazie de a codifica informațiile. Legăturile dintre celulele creierului sunt întărite, la fel ca o potecă în pădure. Cu cât parcurgeți mai mult aceeași potecă, cu atât este mai ușor să mergeți la ea data viitoare", afirmă Salinas pentru sursa citată.

2. Faceți liste - ca să vă amințiți ce să faceți într-o zi, pe cine să sunați, ce să cumpărați. „Suntem mai buni la recunoaștere decât la amintire. Cu recunoaștere, cum ar fi citirea unei liste, aveți cârlige suplimentare sau sugestii care vă ajută să găsiți informațiile pe care le căutați", mai precizează neurochirurgul.

3. Asociați informații vechi și noi – legați nume de un loc sau o acțiune. Creierul, adaugă Salinas, este bun la secvențe și punerea unor informații noi alături de vechi, într-o poveste, ajută.

4. Împărțiți informațiile pe fragmente - „Este greu să stochezi un număr lung, dar mai ușor să stochezi biți mici prin memoria de lucru", adaugă specialistul.

Potrivit acestuia, e normal uitarea unor lucruri, dar asta devine o problemă când schimbările de memorie interferează cu activitățile zilnice. Dacă apare dificultăți de natură mentală în plata facturilor sau la sarcinile zilnice gen gătit, trimiterea de e-mailuri, Salinas recomandă un consult medical subliniind că, de cele mai multe ori, există o cauză temporară sau reversibilă care se află în spatele acestor pierderi de memorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel