Menținerea greutății: de ce unii oameni reușesc să rămână slabi
Greutatea în exces mărește riscul de probleme de sănătate asociate, inclusiv riscul de diabet zaharat de tip 2 și boli de inimă, prin urmare, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au derulat cel...
Mai mult de șase din zece adulți din Marea Britanie sunt supraponderali, iar unul din patru adulți este obez. La vârsta de cinci ani, aproape unul din patru copii este supraponderal sau obez. Deși este bine cunoscut faptul că schimbările din mediul nostru, cum ar fi accesul ușor la alimentele cu conținut caloric ridicat și stilul de viață sedentar, au condus la creșterea obezității în ultimii ani, există o variație considerabilă a greutății individuale în cadrul unei populații care împărtășește același mediu. Unii oameni par să poată mânca tot ceea ce le place și să rămână slabi.
Cu sprijinul Consiliului European pentru Cercetare, o echipă condusă de profesorul Sadaf Farooqi de la Institutul Metabolic Wellcome-MRC, Universitatea din Cambridge, a derulat un studiu la subiecți slabi și subțiri - STILTS - pentru a examina de ce și cum unii oameni rămân slabi.
Studiile efectuate pe gemeni au arătat că variația în greutate corporală este în mare măsură influențată de genele noastre. Până în prezent studiile s-au concentrat în mod covârșitor asupra persoanelor supraponderale. Au fost găsite sute de gene care cresc șansa ca o persoană să fie supraponderală, iar la unele persoane genele defecte pot cauza obezitate severă de la o vârstă fragedă.
Echipa profesorului Sadaf Farooqi a reușit să recruteze 2.000 de persoane subțiri (cu indice de masă corporală (IMC) mai mic de 18 kg / m2), dar sănătoase, fără afecțiuni alimentare sau alimentare. Cercetătorii au luat probe de salivă pentru a permite analiza ADN-ului și au cerut participanților să răspundă la întrebări cu privire la starea generală de sănătate și stilul de viață.
Se crede că este singura cohortă de acest gen din lume, iar cercetătorii spun că Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate din Marea Britanie a sprijinit cercetarea. Echipa profesorului Farooqi a colaborat cu echipa doctorului Inês Barroso la Institutul Wellcome Sanger pentru a compara ADN-ul a aproximativ 14.000 de persoane - 1.622 voluntari slabi din cohorta STILTS și1.985 de oameni obezi sever.
ADN-ul nostru cuprinde o secvență de molecule cunoscute ca perechi de baze, reprezentate prin literele A, C, G și T. Corzile acestor perechi de baze formează regiuni genetice (care includ sau compun genele noastre). Genele noastre furnizează codul pentru modul în care funcționează corpul nostru și schimbările în ortografie - de exemplu, un C în locul lui A poate avea schimbări subtile sau uneori dramatice asupra unor caracteristici precum culoarea părului și culoarea ochilor, dar și asupra greutății unei persoane.
Echipa a găsit mai multe variante genetice comune, deja identificate ce joacă un rol în obezitate. În plus, au descoperit noi regiuni genetice implicate în obezitatea severă și unele la cei slabi și sănătoși. Pentru a vedea ce impact au avut aceste gene asupra greutății unui individ, cercetătorii au adăugat contribuția diferitelor variante genetice pentru a calcula un scor de risc genetic.
,,Așa cum am anticipat, am constatat că persoanele obeze au un scor de risc genetic mai mare decât persoanele cu greutate normală, ceea ce contribuie la riscul lor de a fi supraponderali. Este ușor să ne grăbim să judecăm și să criticăm oamenii pentru greutatea lor, dar știința arată că lucrurile sunt mult mai complexe, avem mult mai puțin control asupra greutății noastre decât ne-am putea gândi. Știm deja că oamenii pot fi slabi din diferite motive. Unii oameni nu sunt interesați de alimente, în timp ce alții pot mânca ceea ce le place, dar niciodată nuse îngrașă. Dacă găsim genele care îi împiedică să pună în greutate, este posibil să putem direcționa aceste gene spre a găsi o nouă strategii de pierdere în greutate și de a-i ajuta pe oamenii care nu au acest avantaj", a explicat dr. Barroso.
Trei din patru persoane (74%) din grupul STILTS au avut un istoric familial de a fi slabe și sănătoase. Echipa a descoperit unele modificări genetice care au fost semnificativ mai frecvente la persoanele subțiri și care îi ajută pe oameni să rămână slabi. Persoanele slabe aveau un scor de risc genetic mai scăzut - aveau mai puține variante genetice care sporesc șansele unei persoane de a fi supraponderale, informează Medicalxpress.com.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
