Microplantele, ce sunt și ce beneficii îți aduc. Sunt împachetate cu un conținut important de nutrienți
Microplantele au devenit populare în restaurante și nu numai. Acestea se găsesc și la supermarketuri. Iată care sunt beneficiile acestora.
Microplantele au câștigat popularitate. Acestea au fost introduse în restaurantele din Statele Unite ale Americii în anii 1980. Aceste verdețuri aromatice, cunoscute și sub numele de micro ierburi sau confetti de legume, sunt bogate în aromă și adaugă o pată de culoare binevenită la o varietate de feluri de mâncare.
În ciuda dimensiunilor lor mici, microplantele împachetează o valoare nutrițională ridicată, adesea conținând niveluri mai ridicate de nutrienți decât verdele vegetal mai matur. Acest lucru le face un plus bun la orice dietă.
Microplantele, ce sunt
Microplantele sunt verdeațuri vegetale tinere, care au aproximativ 1-3 inci (2,5-7,5 cm) înălțime. Ele au o aromă puternică și un conținut concentrat de nutrienți și vin într-o varietate de culori și texturi.
Microplantele sunt considerate plante pentru copii. Acestea fiind spuse, acestea nu trebuie confundate cu germenii, care nu au frunze. Germenii au, de asemenea, un ciclu de creștere mult mai scurt, de 2-7 zile, în timp ce microplantele sunt de obicei recoltate la 7-21 de zile după germinare, odată ce au apărut primele frunze adevărate ale plantei.
Microplantele sunt mai asemănătoare cu verdețeața, dar numai tulpinile și frunzele lor sunt considerate comestibile. Acest lucru înseamnă că plantele pot fi cumpărate întregi și tăiate acasă, menținându-le în viață până când sunt consumate, notează Healthline.
Microplantele, de diferite tipuri
Microgreens pot fi cultivate din mai multe tipuri diferite de semințe. Cele mai populare soiuri sunt produse folosind semințe din următoarele familii de plante:
- Familia Brassicaceae: Conopidă, broccoli, varză, năsturel, ridiche și rucola
- Familia Asteraceae: Salată verde, andive, cicoare și radicchio
- Familia Apiaceae: Mărar, morcov, fenicul și țelină
- Familia Amaryllidaceae: Usturoi, ceapă, praz
- Familia Amaranthaceae: Amaranth, quinoa, sfeclă și spanac
- Familia Cucurbitaceae: Pepene galben, castravete și dovleac.
Cereale precum orezul, ovăzul, grâul, porumbul și orzul, precum și leguminoasele precum năutul, fasolea și lintea, sunt, de asemenea, uneori cultivate ca microplante.
Microplantele, ce gust au
Microplantele variază în gust. Acesta poate varia de la neutru la picant, ușor acru sau chiar amar, în funcție de soi. În general, aroma lor este considerată puternică și concentrată.
Microplantele, valori nutritive
Microplantele sunt ambalate cu substanțe nutritive. În timp ce conținutul lor nutritiv variază ușor, majoritatea soiurilor tind să fie bogate în potasiu, fier, zinc, magneziu și cupru.
Microplantele sunt, de asemenea, o mare sursă de compuși benefici ai plantelor cum ar fi antioxidanții. Mai mult, conținutul lor de nutrienți este concentrat, ceea ce înseamnă că acestea conțin adesea niveluri mai ridicate de vitamine, minerale și antioxidanți decât aceeași cantitate de verdeață matură.
De fapt, compararea microplantelor cu verdeața mai matură, arată că nivelurile de nutrienți în microplante poate fi de până la nouă ori mai mare decât cele din verdeața matură.
Vezi și: Mersul pe jos: uită de cei 10.000 de pași! Nu contează doar numărul, ci și viteza
Cercetările arată, de asemenea, că acestea conțin o varietate mai mare de polifenoli și alți antioxidanți decât omologii lor maturi.
Un studiu a măsurat concentrațiile de vitamine și antioxidanți în 25 de microplante disponibile în comerț. Aceste niveluri au fost apoi comparate cu nivelurile înregistrate în baza de date națională a USDA.
Deși nivelurile de vitamine și antioxidanți au variat, nivelurile măsurate în microplante au fost de până la 40 de ori mai mari decât cele înregistrate pentru frunzele mai mature.
Prin urmare, deși microplantele, în general, par să conțină niveluri mai ridicate de nutrienți decât plantele mai mature, acest lucru poate varia în funcție de speciile la îndemână.
Microplantele, beneficii pentru sănătate
Consumul de legume este legat de un risc mai mic de multe boli. Acest lucru se datorează probabil cantităților mari de vitamine, minerale și compuși benefici ai plantelor pe care le conțin.
Microplantele conțin cantități similare și adesea mai mare de aceste substanțe nutritive decât verdeața matură. Ca atare, ele pot reduce în mod similar riscul următoarelor boli:
- Bolile de inimă: Microplantele sunt o sursă bogată de polifenoli, o clasă de antioxidanți legați de un risc mai mic de boli de inimă. Studiile la animale arată că microplantele pot reduce trigliceridele și nivelurile "rele" de colesterol LDL .
- Boala Alzheimer: Alimentele bogate în antioxidanți, inclusiv cele care conțin cantități mari de polifenoli, pot fi legate de un risc mai mic de boală Alzheimer.
- Diabet: Antioxidanții pot ajuta la reducerea tipului de stres care poate împiedică zahărul să intre în mod corespunzător în celule.
- Anumite tipuri de cancer: Fructele și legumele bogate în antioxidanți, în special cele bogate în polifenoli, pot reduce riscul diferitelor tipuri de cancer.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
