Micul dejun, principala masă a zilei. MIT sau realitate
Micul dejun, important, dar nu principala masa din zi. Depinde de fiecare persoană în parte, precum și de stilul de viață.
Micul dejun a fost descris de multe ori ca fiind cea mai importantă masa a zilei, iar ”săritul” peste aceasta ar fi dăunătoare pentru sănătate. Însă cercetările recente au arătat că acest lucru nu ar fi atât de rău pe cât ne așteptam, notează Medical News Today.
Micul dejun și-a câștigat titlul de ”cea mai importantă masă a zilei” în anii 60, când nutriționistul american Adelle Davis a sugerat că, pentru a te menține în formă și a evita obezitatea, ar trebui ”să mănânci micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac”.
Această primă masă a zilei oferă organismului nutrienți importanți pentru a face față, cu brio, activităților din acea zi, dar în același timp, dacă o persoană își poate lua energia din celelalte mese ale zilei, micul dejun poate să nu mai fie considerat cea mai importantă masă a zilei.
Ce spun experții
Cele mai multe dintre beneficiile pretinse ale consumului de mic dejun provin în primul rând din studii observaționale, dar care nu pot dovedi asocierea dintre cauză și efect.
Concret, o revizuire sistematică din 2021 a 14 studii observaționale a constatat că persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi din săptămână au un risc redus de:
- Boli de inimă;
- Diabet;
- Obezitate;
- Tensiune arterială ridicată; accident vascular cerebral;
- Obezitate abdominală;
- Decesul legat de bolile cardiovasculare;
- Scăderea nivelului de colesterol ”rău”.
Altfel, studiile nu pot decât să sugereze faptul că persoanele care consumă micul dejun au mai multe șanse de a reduce riscurile pentru bolile cardiovasculare și metabolice menționate, însă nu poate dovedi asocierea dintre acestea.
Cu toate acestea, o analiză a datelor referitoare la peste 30.000 de persoane din America de Nord arată că persoanele care sar peste micul dejun ar putea să piardă/rateze nutrienți importanți. Mai mult, aceștia au înregistrat o creștere importantă a nivelului glicemiei imediat după ce au mâncat.
Cei mai comuni nutrienți de care se lipsesc persoanele care sar peste micul dejun sunt: acidul folic, calciu, fier, vitamina A, vitamina B1, B2, B3, vitamina C și vitamina D.
Deși mulți oameni raportează că au o senzație crescută de sațietate după ce își încep ziua cu micul dejun, studiile arată că atât unii, cât și ceilalți au un aport caloric zilnic total aproape identic, fapt care i-a determinat pe cercetători să afirme că luarea micului dejun nu a avut un impact semnificativ asupra pierderii în greutate în comparație cu absența acestuia.
Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite
Ar trebui să mănânci micul dejun?
Deoarece micul dejun ne oferă posibilitatea de a ne alimenta organismul cu nutrienți, este o masă importantă. Cu toate acestea, potrivit unor studii recente, s-ar putea să nu fie cea mai importantă masă a zilei.
Consumul micului dejun și ascultarea semnelor de foame este foarte important dacă vă treziți flămând dimineața. Cu toate acestea, dacă sunteți ocupat și săriți peste micul dejun într-o zi, nu este nevoie să vă simțiți vinovat.
Dacă săriți în mod obișnuit peste micul dejun, este important să vă asigurați că vă optimizați aportul de nutrienți la celelalte mese.
Anumite grupuri de persoane, cum ar fi profesioniștii în fitness sau sportivii care se antrenează dimineața devreme, se pot simți, de asemenea, mai bine după ce au luat micul dejun.
Dacă vă place micul dejun, începeți-vă ziua cu alimente nutritive
Unele alimente sănătoase pentru micul dejun includ:
- ouă
- fulgi de ovăz
- iaurt grecesc
- fructe de pădure
- pâine prăjită din cereale integrale
- semințe de chia
- brânză de vaci
- avocado
- nuci.
Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
