Migrenele femeilor, elucidate. Ce provoacă durerile de cap doar femeilor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dacă aveți dureri de cap, cel mai bine ar fi să mergeți la un consult  FOTO: pexels.com
Dacă aveți dureri de cap, cel mai bine ar fi să mergeți la un consult FOTO: pexels.com

Migrenele femeilor au fost elucidate. Oamenii de știință au reușit să localizeze proteina responsabilă cu durerea și au constatat că aceasta are efect doar la femei.

Femeile au de trei ori mai des migrene decât bărbații. E un lucru cert, iar oamenii de știință s-au străduit multă vreme să elucideze motivul.

O nouă cercetare care vizează activitatea unei proteine ar putea începe să explice de ce. Până acum se știa faptul că peptida legată de gena calcitoninei (CGRP) joacă un rol major în migrenă. Cu toate acestea, s-a știut puțin despre localizarea activității proteinei în organism, potrivit medicalnewstoday.com.

Asta a fost până când cercetătorii de la Universitatea din Texas din Dallas, care au efectuat o cercetare preclinică la șobolani și șoareci, au identificat locul unde se desfășoară o anumită activitate peptidei CGRP legată de durere în organism. De asemenea, au descoperit că această activitate apare numai la femei.

Mecanismul pe care l-au observat se întâmplă în meninge, stratul protector a trei țesuturi care înconjoară creierul și măduva spinării. Introducerea peptidei CGRP în meninge a declanșat răspunsuri dureroase la rozătoarele de sex feminin, dar nu și la cele de sex masculin.

Jurnalul de Neuroscience a publicat recent o lucrare privind studiul University of Texas.

Echipa de cercetare sugerează că rezultatele ar putea începe să explice de ce femeile sunt mult mai predispuse să aibă dureri de cap, sau migrene, decăt bărbații.

”Acesta este doar începutul unor demonstrații care arată că CGRP ar putea acționa diferit la femei”, spune autorul studiului Dr. Gregory Dussor, care este un profesor asociat de Neuroscience, de demonstratii care arata ca CGRP ar putea actiona diferit la femei. El sugerează că unul dintre motivele pentru care studiile anterioare pe animale nu au descoperit diferențe masculine și feminine în activitatea CGRP asociată migrenei ar putea fi acela că au avut tendința de a folosi numai șoareci masculi.

Migrena nu este cauzată doar de hormoni

O migrenă este un tip sever de durere de cap pulsatorie care se întâmplă periodic, adesea cu perturbare a vederii, greață, vărsături și sensibilitate sporită la lumină și sunet.

Potrivit unui studiu recent, migrena a fost cea de-a șasea boală cea mai frecventă la nivel mondial în 2016 și cea de-a doua cauză cea mai comună a "anilor trăiți cu dizabilități" pe parcursul acelui an.

Autorii acestui studiu global au concluzionat că, deși analiza lor s-a bazat pe date limitate, a arătat necesitatea acordării unei atenții sporite migrenei și altor tulburări de acest fel în dezbaterile privind politica de sănătate și alocarea resurselor de cercetare.

Potrivit Fundației Migraine Research Foundation, 28 milioane din cei 39 de milioane de oameni din Statele Unite care suferă de migrene sunt femei.

Deși băieții au mai multe șanse de a experimenta aceste dureri de cap severe în copilărie, odată ce copiii trec de pubertate, prevalența migrenei la fete este mai mare decât la baieti. Experții sugerează că principalul motiv pentru aceasta este efectul estrogenului. Cu toate acestea, nu toate durerile de cap precum migrena implică hormoni.

Cercetările pe șoareci, concludente

Dr. Dussor și echipa sa au început investigațiile prin injectarea CGRP în meningele șobolanilor masculi și femele. Ei au introdus doze mici în dura mater, care este partea exterioară a celor trei straturi ale țesutului de protecție.

Rezultatele au arătat că numai șobolanii femele au prezentat simptome de cefalee. A existat un răspuns similar - din nou, doar la femele - la injectarea CGRP în labe.

Dr. Dussor sugerează că explicația completă a mai multor femei care se confruntă cu migrene decât bărbații este probabil să fie mult mai amplă decât ar putea sugera aceste constatări.

El avertizează, de exemplu, că, deoarece numai rozătoarele de sex feminin au prezentat un răspuns la semnalul durerii în urma injecției cu CGRP în meninge, nu rezultă că acesta este motivul pentru care migrena este mai răspândită la femei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel