Mihaela Bilic desființează sosurile: Dumnezeu a creat mâncarea, iar Diavolul sosurile. Ce sos trebuie să aibă carnea, salata, pastele, cartofii și oul
Mihaela Bilic rupe tăcerea: "Dumnezeu a creat mâncarea, iar Diavolul sosurile". Ce sosuri ar trebui să aibă carnea, salata, pastele, cartofii și oul.
Nutriționistul Mihaela Bilic a rupt tăcerea despre sosurile pe care le punem peste tot, în toată mâncarea pe care o consumăm.
Mihaela Bilic spune că "mâncarea, dumnezeiesc de bună, dar fără un sos diavolesc parcă nu are gust" și că pentru ca un preparat să fie "savuros, e musai să aibă un pic de sos". Cu toate acestea, când zice sos se referă la "toate ingredientele sub forma lichidă sau cremoasă care completează gustul unei salate, al unei fripturi, dar și al unui desert".
Vezi și: Tiroida Hashimoto: simptome și cauze. Semnul simplu dat de oboseală. Cum știi că ai boala de tiroidă
"Se spune că Dumnezeu a creat mâncarea, iar Diavolul sosurile. Pentru ca un preparat să fie savuros, e musai să aibă un pic de sos. Iar când spun "sos" mă refer la toate ingredientele sub forma lichidă sau cremoasă care completează gustul unei salate, al unei fripturi, dar și al unui desert", spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Ce sosuri ar trebui să aibă carnea, salata, pastele, cartofii și oul. Mihaela Bilic explică
"La salata de roșii e doar uleiul, la salata de frunze e deja vinegretă (ulei & oțet), dar tot pentru legume proaspete poate fi sos de iaurt (tzatziki) sau maioneză cu diferite ierburi aromate
Friptura are și ea sosurile preferate, ca să alunece mai bine pe gât: sos de brânză, de piper sau pe bază de roșii cu usturoi sau alte condimente.
Pastele făinoase și pizza se acompaniază obligatoriu de sos, iar sosul de roșii cu busuioc sau oregano e varianta cea mai "cuminte".
Am putea spune că pastele sunt un fel de mâncare ce se poate declina la infinit, sosul fiind secretul diversității: de la pesto la sosurile cu roșii uscate și sosurile cu smântână sau brânză de toate tipurile, culorile și mucegaiurile posibile.
Cartofilor le place și lor cu sos, fie că e ketchup sau maioneză, dar nu se dau în lături nici de la usturoi, nici de la brânză.
Că tot vorbim de usturoi, mujdeiul este și el un sos folosit multilateral și iubit plenipotențial: peștele prăjit merge cu mujdei, dar și dovleceii, castraveții sau ciupercile nu pot fără el.
Oul e mai motzat și vrea sos olandez, în vreme ce puiul cu mărar sau conopida gratinată cer un sos bechamel.
La salata de boeuf și la cea de vinete maioneza e mai mult decât suficientă iar dacă "îmbogățim" o maioneză cu castraveți murați, am mai inventat un sos: sosul tartar.
Ca să redevenim rudimentari, grăsimea care rămâne în tava de la friptură tot sos se numește, altfel de ce ar fi așa gustos că nu te mai saturi înmuind pâine în el?! Dar zeama care rămâne în castronul de salată de roșii? Ați ghicit, sos cu ulei este și ea! Muștarul care este nelipsit lângă cremvurști, cârnați sau mititei la grătar e un sos făcut din boabe de muștar, oțet, zahăr și apă iar pentru șaorma sosurile sunt multiple, așa că e mai simplu să spui "șaorma cu de toate".
Dulciurile au și ele sosurile lor, indiferent că vorbim de papanașii cu smântână și dulceață, de clătitele cu ciocolată sau de înghețata cu toate topping-urile și aromele din lume", a completat ea într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.
Sosurile sunt condimente, nu alimente
"Și atenție, sosuri sunt toate siropurile care se folosesc pentru băuturi, indiferent că e vorba de cafea, limonade sau cockteil-uri (alcoolizate sau nu).
Sosurile dau gust și culoare, îmbogățesc preparatele și ne încântă simțurile, nu degeaba orice concurs gastronomic descalifică farfuriile care nu au sos.
Da, sosurile sunt păcătos de delicioase tocmai pentru că sunt pline de calorii - fie din cauza grăsimii, fie a zahărului, fie din vina amândurora. Dar sosurile sunt condimente, nu alimente, așa că trebuie să le folosim în cantitate mică, doar pentru plăcerea gustului. Așa că propun să reformulez titlul. Pentru că o fi ea, mâncarea, dumnezeiesc de bună, dar fără un sos diavolesc parcă nu are gust", a conchis medicul nutriționist Mihaela Bilic.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
