Muncă în schimburi? Inima pusă la grea încercare, arată un studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
În multe industrii se practică munca în schimburi, dar e periculoasă pentru inimă
În multe industrii se practică munca în schimburi, dar e periculoasă pentru inimă

Un studiu realizat pe mai mult de 320.000 de chinezi a constatat că munca în schimburi aduce un risc mai mare de boli de inimă, iar cu cât mai mulți ani trec așa, cu atât riscul e mai mare pentru un muncitor.

Munca în schimburi se practică în multe industrii. Dar ea, chiar dacă „poate aduce mai mult profit, poate de asemenea să dăuneze sănătății angajaților, astfel încât angajatorii ar trebui să reducă munca în ture la minimum posibil", a spus autorul studiului, Dr. Weihong Chen. Ea este cercetător de sănătate ocupațională și de mediu la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan.

Risc de boli de inimă mai mare cu 15%

În cadrul studiului, echipa lui Chen a analizat date din 21 de studii anterioare care implică sute de mii de oameni și aproape 20.000 de cazuri de boală coronariană, care este cauzată de blocarea fluxului de sânge în inimă. Studiul nu a fost conceput pentru a dovedi relația cauză - efect, dar datele au arătat că muncitorii în schimburi au fost cu 13% mai predispuși să dezvolte boala coronariană decat lucrătorii de zi.

Și pentru fiecare an petrecut muncind în ture, a existat o creștere de aproape 1% a riscului de a dezvolta boală coronariană, arată studiul publicat ieri, 29 martie 2019, de Chen și colegii săi, în revista Ocupational Medicine. Motivul pentru care muncitorii în schimburi prezintă un risc crescut pentru boală coronariană nu este cunoscut, dar întreruperea ciclului normal de somn-trezire, creșterea stresului și stilul de viață nesănătos asociat adesea cu munca în schimburi, ar putea fi factori importanți, a arătat echipa chineză.

Boala de inimă este un „ucigaș" important la nivel mondial, iar acest lucru indică faptul că există mari implicații pentru milioane de muncitori.

Crește numărul de decese

„Numărul de decese cauzate de boala cardiacă ischemică a continuat să crească, de la 7,6 milioane de decese în 2005, la 8,9 milioane de decese în 2015", a afirmat Chen într-un material de presă dat publicității de editorii revistei.

„Pacienții pot necesita intervenții chirurgicale și medicamente, ceea ce înseamnă că boala ischemică de inimă este una dintre bolile costisitoare pentru sistemele de îngrijire a sănătății".

Dar ce poți face, totuși, când ăsta e slujba și n-o poți schimba?

Potrivit lui Chen, „angajatorii ar trebui să acorde atenție membrilor personalului care suferă de simptome de probleme cardiace, precum și celor cu antecedente familiale ale bolilor de inimă. Angajatorii ar putea mijloci metode de promovare a sănătății, cum ar fi informații despre cum să prevenim și să facem față cardiopatiei ischemice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel