Murăturile, de ce să le consumi, mai ales în sezonul rece: părerea unui nutriționist

Murăturile sunt surse foarte bune de probiotice, ceea ce le fce un aliment foarte valoros, în special în timpul iernii.
Murăturile sunt cunoscute ca fiind o sursă bună de probiotice, dar și de vitamine și minerale. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe pagina ei de Instagram o serie de informații cu privire la acest alimentele fermentate. „De dragul siguranței alimentare am ajuns să renunțăm la noțiuni precum gust sau plăcere, așa că nu e de mirare că punem egal între termenul «fermentat» și «stricat»”, începe ea, arătând că alimentele fermentate au, din oficiu, o conotație negativă, când ele ar trebui de fapt să fie lăudate, apreciate, căutate.
„Vorbim cu admirație despre «hrana vie», uitând că nu produsele vegetale sunt miracolul vieții, ci alimentele care chiar conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat: drojdia, maia-ua, produsele lactate și brânzeturile, murăturile, borșul, zeama de varză, berea etc. Există mucegai nobil care asigură maturarea mezelurilor și brânzeturilor, așa cum există colonii de bacterii esențiale în fermentarea laptelui, vinului, berii”, mai explică medicul nutriționist.
Potrivit medicului nutriționist, fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu putem fi sănătoși. „Și câtă vreme avem în organism de 10 ori mai multe bacterii decât celule (2kg bacterii pentru un individ de 60kg), e obligatoriu să fim preocupați de starea lor de bine. Iar asta înseamnă să consumăm produse PRObiotice (cu fermenți vii) și PREbiotice (ce sunt hrană pentru bacteriile din organism).
Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie
Deci haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate. Și dacă vreți rezistență crescută la boli și aport de vitamină C pe timpul iernii, murăturile sunt soluția. Bineînțeles, cu o iahnie de fasole lângă, ca să «alunece» mai bine”, a mai completat ea.
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
-
-
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.