Consumul de cafea te protejează de rozacee

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Consumul de cafea te protejează de rozacee, potrivit unor noi cercetări efectuate de către Universitatea Brown din Providence. Această constatare se bazează pe analizarea riscului apariției rozaceei și a obiceiurilor alimentare în rândul a 83000 de femei înscrise într-un studiu între anii 1991 și 2005.

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie cronică foarte frecventă, incidența mergând până la 10% din populație. Se estimează că peste 40 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de rozacee. Ea se manifestă prin înroșirea feţei, în special a zonei centrale (obraji, nas, frunte), fiind uneori însoţită de leziuni asemănătoare acneei şi simptome mai puțin plăcute precum: usturime şi mâncărime.

"Consumul de cofeină din cafea poate proteja împotriva riscului de dezvoltare a rozaceei. Asta am observat în studiul nostru, ", a declarat Wen-Qing Li, profesor asistent de dermatologie și epidemiologie la Universitatea Brown din Providence, și autorul studiului.

Expertul a subliniat că persoanele care se luptă cu rozaceea ar trebui să evite cofeina și băuturile calde de orice fel. Întrebarea esențială pe care și-a pus-o cercetătorul american a fost de ce cofeina ar putea reduce riscul de rozacee. Răspunsul găsit face referire la impactul cofeinei asupra nivelurilor hormonilor cheie - cum ar fi adrenalina, noradrenalina și cortizolul, la potențialul impact pe care îl are cofeina asupra forței contracțiilor vasculare, precum și la rolul agenților antioxidanți din cofeină asupra sistemului imunitar. Potrivit webmed.com, asocierea aparentă  între cofeină și riscul scăzut de rozacee a fost observat doar printre consumatorii de cafea. Wen-Qing Li a precizat că nu a fost legată nici o protecție de consumarea altor substanțe cafeinizate, inclusiv ceai, sucuri sau ciocolată. Dimpotrivă, analiza a sugerat că ciocolata poate crește riscul de rozacee. De asemenea, nu s-a semnalat nici un beneficiu de protecție împotriza rozaceei în cazul consumului de cafea decofeinizată.

 Dintre grupurile mai mari de femei incluse în studiu, aproximativ 5000 au fost diagnosticate cu rozacee la un moment dat înainte de 2005, motiv pentru care echipa de cercetare a comparat diagnosticul de rozacee cu rapoartele detaliate despre alimente și băuturi luate la fiecare patru ani începând din 1991.

 O altă chestiune analizată de profesorul de dermatologie și epidemiologie de la Universitatea Brown a fost cea legată de cât de multă cafeină ar fi necesară pentru a reduce riscul de rozacee. Echipa de studiu susține că ar trebui să se consume cel puțin două porții de cafea pe zi pentru a atinge pragul de 100 mg de cofeină. Conform prestigioasei Clinici Mayo o ceașcă de cafea de 220 ml are în mod obișnuit între 95 și 165 mg cafeină. Li a constatat că băutorii de cafea care au consumat 100 mg de cofeină pe zi au înregistrat o scădere cu 4% a riscului de rozacee. Cei care au consumat patru sau mai multe porții de cafea pe zi au avut o scădere "semnificativă" a riscului de rozacee comparativ cu cei care au consumat mai puțin de o ceașcă pe lună, au constatat cercetătorii.

 Dr. Robert Kirsner, președintele Departamentului de dermatologie și chirurgie cutanată de la Universitatea de Medicină Miller din Miami, a sugerat că, deși constatările sunt "interesante", ele ar trebui interpretate cu prudență, având în vedere că "o asociere nu implică și cauzalitate.“

Cu toate acestea, Kirsner a recunoscut că descoperirile pot ajuta la direcționarea pacienților în ceea ce privește alegerile dietetice și, în cele din urmă, pot duce la noi terapii care implică bineînțeles cafeina din cafea. Studiul a fost publicat pe 17 octombrie în revista JAMA Dermatology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel