O noapte nedormită poate crește anxietatea cu până la 30%

Insomnia Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

O singură noapte fără somn poate crește nivelul de anxietate cu până la 30%, în timp ce un somn complet restabilește calmul și resetează un creier anxios, relatează cercetătorii.

 

O singură noapte fără somn poate crește nivelul de anxietate cu până la 30%, în timp ce un somn complet restabilește calmul și resetează un creier anxios, relatează cercetătorii.

Neurologii de la UC Berkeley au descoperit că somnul profund este o intervenție naturală anti-anxietate. Somnul adânc care combate anxietatea se numește somn cu undă lentă (NREM) a mișcării non-rapide a ochilor. Acest tip de somn are ca rezultat scăderea tensiunii arteriale și ritmul cardiac, precum și sincronizarea oscilațiilor neuronale (undele cerebrale), notează Medical News Today.

Lipsa somnului închide cortexul prefrontal medial, o parte a creierului care ajută la reglarea nivelului de anxietate, potrivit rezultatelor studiului publicate în revista Nature Human Behavior. Studiul a descoperit că lipsa de somn crește și activitatea în centrele emoționale mai profunde ale creierului, ceea ce duce la creșterea anxietății.

Somnul adânc combate aceste probleme, restabilind activitatea în zonele creierului prefrontal, ceea ce duce la o reactivitate fiziologică și emoțională mai mică și previne escaladarea anxietății, potrivit autorului principalului studiu, Eti Ben Simon.

Cercetătorii au utilizat RMN-ul funcțional, polisomnografia și alte teste pentru a obține rezultatele. Matthew Walker, autorul studiului principal și profesor de neuroștiință și psihologie la UC Berkeley, a spus că somnul profund scade anxietatea prin reorganizarea conexiunilor în creier.

Tulburările de anxietate sunt afecțiuni psihiatrice asociate cu simptome precum neliniște, oboseală, iritabilitate, dificultăți de concentrare, tensiune musculară, dureri de cap și probleme de somn, potrivit autorului MedicineNet, Michael J. Peterson, MD, PhD. Problemele de somn asociate cu tulburările de anxietate includ probleme de adormire și somn agitat.

"Există o varietate de tratamente disponibile pentru controlul anxietății, inclusiv mai multe medicamente eficiente anti-anxietate și forme specifice de psihoterapie", a spus dr. Peterson.

Studiul UC Berkeley arată o asociere între cantitatea de noapte și calitatea somnului pe care o obțin oamenii și nivelul de anxietate pe care îl simt a doua zi. Nu numai că tulburările de somn sunt simptome ale tulburărilor de anxietate, dar optimizarea somnului poate fi recomandată într-o zi de medici ca parte a unui plan de tratament pentru pacienții care se confruntă cu anxietatea.

Walker a spus că oamenii din țările industrializate suferă de somn slab și niveluri ridicate de tulburări de anxietate, iar cele două pot fi legate de cauzalitate. Îmbunătățirea somnului poate fi prescrisă într-o zi ca o intervenție naturală, fără medicamente, pentru a reduce anxietatea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel