O predispoziție la Alzheimer se vede din tinerețe

Florina Pop |
Data publicării:
Creier
Creier

O predispoziție genetică la Alzheimer cu debut târziu afectează modul în care creierul adulților tineri face față anumitor sarcini de memorie.

Cercetătorii de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) și de la Ruhr-Universität Bochum susțin, în baza unor studii cu imagistică prin rezonanță magnetică la indivizi la vârsta de aproximativ 20 de ani, că predispoziția genetică la Alzheimer cu debut târziu se poate observa din tinerețe. ”Am fost interesați să aflăm dacă și cum diferitele variante genetice afectează funcția creierului. De aceea am examinat creierul tinerilor adulți în scaner în timp ce aceștia trebuiau să rezolve o sarcină care le-a provocat memoria", a explicat dr. Hweeling Lee, care a condus studiul actual la DZNE.

La cercetare au participat 82 de tineri bărbați și femei, cu vârsta medie de 20 de ani, toți erau studenți, sănătoși din punct de vedere cognitiv. Conform genotipului lor pentru ApoE, 33 dintre ei aveau o medie, 34 un risc crescut și 15 un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer la o vârstă târzie. În timpul studiului pe scanerul creierului, tuturor persoanelor li s-au prezentat peste 150 de imagini succesive afișate pe un monitor. Acestea erau obiecte de zi cu zi, precum un ciocan, un ananas sau o pisică. Unele imagini s-au repetat după un timp, dar uneori poziția obiectelor afișate pe ecran se schimbase.

”Au existat diferențe în activitatea creierului. Diferitele grupuri de participanți la studiu au activat diferitele subcâmpuri ale hipocampului în moduri diferite și în grade diferite. Creierele lor au reacționat astfel diferit la sarcina de memorie. De fapt, am văzut diferențe în activarea creierului. nu numai între persoanele cu risc mediu și crescut, ci și între persoanele cu risc mediu și redus”, spun cercetătorii, potrivit unui comunicat al DZNE. Potrivit acestora, în prezent, nu este sigur dacă aceste efecte sunt semnificative pentru dezvoltarea Alzheimerului la bătrânețe, dar există confirmarea că o predispoziție genetică pentru boala Alzheimer este deja reflectată în creier la vârsta adultă tânără.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel