Obez până la 40 ani? Risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni
Cancerul omoară în fiecare an circa 10 milioane de oameni

Un studiu nordic susține că persoanele care suferă de obezitate au un risc mai mare să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Obezitate, risc, cancer. O persoană, indiferent de sex, care este supraponderală înainte de 40 de ani, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer cu 15% pentru tipurile de cancer legate de obezitate. Este concluzia unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia. Cercetătorii au examinat impactul IMC și modificările de greutate de-a lungul timpului, asupra cancerelor legate sau nu de obezitate.

Obezitate, risc, cancer. Obezitatea pe glob, în cifre

E cunoscut faptul că obezitatea este un factor de risc major pentru mai multe tipuri de cancer. În lume trăiesc peste 1,9 miliarde de adulți supraponderali, iar peste 650 de milioane dintre aceștia sunt obezi. O persoană este considerată obeză dacă IMC este de 30 sau mai mult, iar IMC de peste 25 este considerat supraponderal.

"Obezitatea este un factor de risc stabilit pentru mai multe tipuri de cancer. În acest studiu, ne-am concentrat pe gradul, momentul și durata excesului de greutate și obezitate în raport cu riscul de cancer", a spus Tone Bjørge, profesor la Departamentul de Sănătate Publică Globală și de Asistență Primară, din cadrul Universității din Bergen, potrivit news-medical.net.

Obezitate, risc, cancer. Concluziile studiului

Cercetătorii norvegieni au apelat la datele de sănătate din 6 baze de date europene, care au inclus 221.274 de participanți cu două sau mai multe măsurători de înălțime și greutate, în perioada 1972 și 2014.

La monitorizare au fost diagnosticate 27.881 de cazuri de cancer. Peste 9.000 au fost legate de obezitate. Cei care erau supraponderali înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani aveau un risc crescut de cancer cauzat de obezitate atât la bărbați, cât și la femei, comparativ cu cei care aveau o greutate normală. Riscul este cel mai mare pentru cancerul endometrial -70%, arată studiul. Cercetătorii au inclus persoane cu două sau mai multe măsurători dobândite la cel puțin trei ani distanță și înainte de a fi diagnosticate cu cancer. Participanții au fost urmăriți, în medie, peste 18 ani.

Conform sursei citate, ei au descoperit că participanții obezi, cei cu IMC de 30 sau mai mare, la prima și a doua evaluare a sănătății aveau cel mai mare risc de a dezvolta cancer legat de obezitate decât cei cu un IMC normal. Riscul a crescut cu aproximativ 64% pentru bărbați și 48% pentru femei.

Concluziile studiului, care a fost publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, arată că dacă o persoană este supraponderală înainte de vârsta de 40 de ani, el/ea prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer cu 15% pentru tipurile de cancer legate de obezitate, 29% pentru cancerul de colon masculin, 58% pentru carcinomul cu celule renale (cancer renal) masculine și 70% pentru cancerul endometrial.

Obezitate, risc, cancer. Un cuvânt numit prevenție

Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer, cercetătorii recomandă menținerea unei diete sănătoase.

"Mesajul nostru cheie este că prevenirea creșterii în greutate poate fi o strategie importantă pentru sănătatea publică pentru a reduce riscul de cancer", a subliniat Tone Bjørge, coautor al studiului.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel