Obezitatea agravează multe boli mortale, riscurile sunt diferite pentru bărbați și femei

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Persoanele care se luptă cu probleme de greutate nu au doar risc de boli de inimă și diabet. Obezitatea este implicată în două treimi dintre principalele cauze de deces cauzate de boli netransmisibile la nivel mondial, iar riscul unor boli diferă pentru bărbați și femei.

Cecilia Lindgren de la Universitatea din Oxford și colegii lor raportează aceste descoperiri într-un nou studiu publicat pe 24 octombrie în PLOS Genetics, notează ScienceDaily.

Pe măsură ce ratele de obezitate continuă să crească la nivel mondial, oamenii de știință au început să creadă că excesul de greutate ar putea duce sau a agrava alte cauze ale morții, în afară de boli de inimă și diabet de tip 2. Pentru a identifica cauzele suplimentare de deces agravate de obezitate, cercetătorii au efectuat o analiză care explorează relațiile cauză-efect folosind date genetice și trei măsuri de obezitate de la 228.466 de femei și 195.041 de bărbați din Banca Bio din Marea Britanie. Analiza lor a arătat că obezitatea contribuie la o listă de probleme de sănătate, inclusiv boala coronariană, diabet zaharat tip 1 și 2, accident vascular cerebral, boli pulmonare obstructive cronice, cancer pulmonar, boli hepatice grase nealcoolice, boli hepatice cronice și insuficiență renală. În timp ce obezitatea provoacă diabet de tip 2 atât la femei, cât și la bărbați, femeile au prezentat un risc mai mare de diabet de tip 2 în comparație cu bărbații, în timp ce bărbații s-au confruntat cu un risc mai mare de boală pulmonară obstructivă cronică și boli renale cronice.

Primul autor, Jenny Censin, a declarat că „acest studiu arată cât de dăunătoare poate fi pentru sănătatea umană și că femeile și bărbații pot avea diferite boli ca urmare a obezității". Michael Holmes, care a supravegheat lucrul împreună cu Cecilia Lindgren, a declarat „având în vedere dovezile convingătoare ale daunelor care apar ca urmare a obezității într-o gamă largă de boli care duc la moarte, descoperirile noastre evidențiază nevoia critică a măsurilor de sănătate publică pentru valul obezității ".

În general, studiul constată că obezitatea provoacă sau contribuie la majoritatea cauzelor principale de deces la nivel mondial care nu sunt legate de boli infecțioase. Cu toate acestea, impactul obezității se manifestă diferit la bărbați și femei. Descoperirile au implicații potențiale în conceperea strategiilor de sănătate publică și sugerează că ar putea fi justificate diferite măsuri de prevenire vizate de bărbați și femei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel