Oboseala, cum să o țineți departe. Sfaturi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Somn
Somn

Specialiștii le oferă oamenilor care se plâng mai mereu că sunt obosiți câteva sfaturi legate de somn și alimentație.

Oboseala, sfaturi. Mai mulți specialiști consultați de The Guardian au oferit câteva sfaturi legate de ce să facem dacă ne simțim obosiți mai tot timpul.

1.Faceți diferența dintre oboseală și somnolență - Hugh Selsick, președintele Grupului de lucru pentru Somn de la Royal College of Psychiatrists, afirmă că ar fi bine să conștientizăm că există o diferență între somnolență și oboseală. Prima s-ar traduce în cuvinte prin "mă lupt să rămân treaz" sau cu "când stau în autobuz, dau din cap". A doua – "îmi lipsesc energia și concentrarea, sunt iritabil. Nu sunt motivat". Oboseala ar putea fi cauzată de mai multe: stres, durere, anemie sau probleme hormonale, cel mai frecvent.

2. Iluzia rezistenței – mulți se iluzionează că dacă stau jumătate de oră în plus peste ora de culcare doar pentru a viziona încă un episod dintr-o emisiune TV nu va lăsa urme se înșeală. Hugh Selsick afirmă că o investiție mai bună e să vă oferiți 30 de minute în plus în pat, cinci nopți pe săptămână. Iar diferența se va vedea în timp: "dacă vă plimbați cu o datorie de somn, este nevoie de timp pentru a plăti această datorie". Dacă după o lună de somn regulat tot vă simțiți obosit, atunci nu somnul e problema.

3. Asemenea copiilor, adulții au nevoie de rutine cînd vine vorba de somn – medicii recomandă evitarea seara a alcoolului, nicotinei, cofeinei și a altor stimulente, dar și vizionarea emisiunii preferate la TV, utilizarea dispozitivelor digitale precum smartphone-urile și tabletele.

4. Nu lăsați telefonul să vă trezească - telefoanele care zumzăie sau se aprind în timpul nopții sunt o amenințare de somn, subliniază Hugh Selsick. Mai toți ne trezim de câteva ori pe noapte și asta este complet normal, zice el, deoarece "este ceea ce i-a împiedicat pe strămoșii noștri să fie mâncați. Ne trezim, ne verificăm mediul și ne întoarcem la somn. Dar ceea ce vedem mult în laboratorul de somn este că oamenii se trezesc, iar primul lucru pe care îl fac este să ajungă la telefon. Îi menține treaz pentru perioade mai lungi în timpul nopții", adaugă specialistul, potrivit The Guardian.

5. Mâncați proteine la fiecare masă și gustare - E sfatul terapeutului nutrițional Jackie Lynch. Specialistul consideră că "acest lucru vă va ajuta să evitați înfricoșata cădere de energie la mijlocul după-amiezii". Alimentele bogate în proteine conțin adesea fier. Carnea, peștele, ouăle, nuci, semințele și legumele sunt surse bune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel