OMS, studiu: Doar DOUĂ pahare de băuturi răcoritoare, risc crescut de deces

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Băuturile răcoritoare indulcite cresc riscul de boli cardiovasculare
Băuturile răcoritoare indulcite cresc riscul de boli cardiovasculare

Un studiu realizat sub egida OMS și publicat astăzi în JAMA Internal Medicine, arată că băuturile răcoritoare, consumate zilnic, indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, cresc major riscul de deces timpuriu, din toate cauzele. Surprinzător când vorbim de băuturile îndulcite artificial, cum sunt cele diet, care sunt promovate pe peste tot ca fiind „sănătoase”, nu?!

Băuturile răcoritoare, inclusiv cele fără zahăr, sunt legate de un risc crescut de moarte timpurie. Bea mai multă apă, spun specialiștii OMS, care susțin că studiul dovedește nevoia de limitare a consumului.

Cercetătorii au chestionat, pentru acest stdiu, peste 450.000 de europeni, în legătură cu dieta lor. Studiul a presupus urmărirea acestor persoane timp de 16 ani, iar cei care au murit în acest interval au consumat, în general, mai multe băuturi răcoritoare zilnic. Băuturile dietetice erau la fel de răspândite ca și băuturile îndulcite cu zahăr, așa că autorii nu au putut demonstra cauzalitatea directă și au spus că este nevoie de mai multe cercetări. Dar tot ei susțin că aceste rezultate sunt suficiente pentru adoptarea pe scară largă a unor măsuri precum taxa pe zahăr introdusă în Marea Britanie.

Renunțați la ele, alegeți apa!

„Rezultatele noastre pentru băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr oferă un sprijin suplimentar pentru a limita consumul și pentru a le înlocui cu alte băuturi mai sănătoase, de preferință cu apă", a spus dr. Neil Murphy, co-autor al cercetării, de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății.

Murphy a spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru a desluși posibilele mecanisme prin care îndulcitorii artificiali ar putea afecta sănătatea.

„Pentru băuturile răcoritoare îndulcite artificial, această lucrare a naostră este cel de-al treilea mare studiu publicat în acest an care a raportat asocierea lor cu decese din orice cauză", a spus el.

În materialul prezentat astăzi în revista de specialitate JAMA Internal Medicine, Murphy și colegii lui raportează modul în care au analizat datele de la peste 450.000 de persoane, dintre care 70% erau femei, din 10 țări europene (Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie). Participanții au avut o vârstă medie de puțin peste 50 de ani, iar cei cu afecțiuni de sănătate precum cancer, boli de inimă sau diabet la început nu au fost incluși în analiză.

Indivizii s-au alăturat studiului între anii 1992 și 2000 și au fost apoi urmăriți, în medie, 16 ani, timp în care au fost înregistrate peste 41.600 de decese.

Când participanții s-au înscris, li s-au adresat o serie de întrebări cu privire la aspecte ale stilului lor de viață, cum ar fi exercițiile fizice, fumatul și greutatea, precum și dieta și nutriția - inclusiv consumul lor mediu de băuturi, cum ar fi băuturi acidulate, sucuri cu conținut de fructe și băuturi energizante. Consumul de suc de fructe nu a fost inclus.

2 pahare pe zi, suficient ca să crească riscul de deces

Rezultatele arată că 9,3% dintre cei care beau mai puțin de un pahar de băutură răcoritoare pe lună au murit în timpul studiului, față de 11,5% din rândul celor care consumau două sau mai multe pahare de 250 ml de suc pe zi.

Echipa de oameni de știință spune că odată ce au fost luați în considerare factori precum indicele de masă corporală, dieta, activitatea fizică, fumatul și educația, asta s-a tradus într-un risc mai mare de deces cu 17% în rândul celor care consumă două pahare de băuturi răcoritoare pe zi, comparativ cu cei care beau mai puțin de un pahar pe lună.

Tendința a fost remarcată atât pentru băuturile îndulcite cu zahăr, cât și pentru cele îndulcite artificial! Iar rezultate similare au fost observate atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Noua cercetare a descoperit că cei care au consumat două sau mai multe pahare de 250 ml de băuturi dietetice pe zi aveau un risc crescut cu 26% de deces în următorii 16 ani. Iar decesele cauzate de boli cardiovasculare au crescut cu 52%.

Zahărul și îndulcitorii, același risc

În timp ce băuturile zaharoase au fost anterior legate de obezitate, cercetătorii spun că nu s-a făcut până acum pe deplin asocierea consumului mare cu un risc crescut de deces.

Când ei au analizat cauzele specifice de deces, au descoperit că de fapt consumul frecvent de băuturi răcoritoare îndulcite artificial a fost asociat cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor sistemului circulator, în timp ce băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr au fost asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor digestive. În general, băuturile răcoritoare au fost asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolii Parkinson.

Murphy a spus că ar putea fi posibil ca cei care consumă frecvent băuturi îndulcite artificial să aibă o slăbiciune pentru dulciuri și să poată mânca gustări mai zaharoase, dar că nu există niciun semn al unui astfel de efect în date.

Profesorul specializat în accident vascular cerebral dr Mitchell Elkind, președintele ales al Asociației Americane a Inimii, vorbind la Paris, a declarat că „acest studiu este important. Este un studiu foarte mare și include multe țări. (...) Mesajul lui este să beți apă - evitați băuturile îndulcite cu zahăr și fiți precauți cu privire la băuturile îndulcite artificial. Apa este cel mai sigur lucru. Ceaiul și cafeaua sunt în regulă. Dar minimizați sau eliminați complet băuturile procesate. Este greu să schimbi comportamente, dar studii precum acesta ajută".

„Suntem cu toții prea familiarizați cu faptul că băuturile zaharoase nu sunt numai proaste pentru dinții noștri, dar excesul de calorii ne poate face să creștem în greutate, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Unde poți, alege apă și ceai sau cafea neîndulcite și păstrează băuturile răcoritoare ca o delicatesă" a declarat profesorul Jeremy Pearson, director medical asociat la British Heart Foundation.

Dr. Mathilde Touvier de la Inserm, Institutul național francez de cercetare medicală și medicală, a salutat acest studiu.

Rezultatele „consolidează cu siguranță recomandările autorităților de sănătate publică de a limita băuturile [îndulcite] artificial - și nu numai băuturile zaharoase", a spus ea, adăugând că unii consilieri ai organismelor de sănătate publică puneau la îndoială probele științifice din spatele unei taxe pe băuturile zaharoase.

Apa, ceaiul și cafeaua, opțiuni sănătoase

Cu toate acestea, acest studiu are o serie de limitări, inclusiv faptul că participanții au fost întrebați doar despre băuturile și stilul lor de viață la un moment dat, iar studiul se bazează pe auto-raportare.

Amelia Lake, profesor în nutriția în sănătatea publică la Universitatea Teesside, a declarat că această constatare că băuturile îndulcite artificial au fost asociate cu un risc crescut de deces este interesantă, cu atât mai mult cu cât acestea au fost adesea comercializate ca fiind „mai sănătoase" decât băuturile zaharoase.

„Cu siguranță este un domeniu despre care trebuie să avem mai multe dovezi și un mesaj clar despre acestea", a spus ea. Ea a adăugat că studiul a consolidat nevoia de a crește disponibilitatea celei mai bune alternative: apa. „Trebuie să facem mai ușor pentru oameni să aleagă opțiunea mai sănătoasă", a spus Lake. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel