Organismul uman, invadat de deșeuri. Consecințele asupra sănătății, catastrofale

Monika Baciu |
Data publicării:
microplastice - FOTO: Freepik
microplastice - FOTO: Freepik

Microplasticele sunt adânc infiltrate în organismul uman. Plasticul utilizat pentru a confecționa saci și sticle a ajuns până și în organismele noastre, iar consecințele sunt devastatoare. PVC-ul, nailonul și polistirenul ne invadează corpul.

Fiecare placentă umană testată într-un nou studiu conține microplastice. Cercetătorii au descoperit mostre ale acelui tip de plastic folosit pentru a face saci și sticle. Microplasticele au fost găsite practic peste tot, de la oceane, la alimente și chiar în corpul nostru. Acest lucru include și placentele umane, iar un nou studiu arată cât de omniprezente pot fi aceste particule mici de plastic - au fost găsite în fiecare placenta testată, potrivit ILF Science.

Câte tipuri de microplastice se găsesc în corpul uman

Deși microplasticele au fost descoperite în placente pentru prima dată în 2020, studiul actual a fost conceput pentru a măsura cât de mult și ce tipuri de plastic se pot găsi. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au început prin a lua 62 de mostre de placentă donate și au descompus grăsimile și proteinele din ele într-un proces cunoscut sub numele de saponificare.

Mostrele au fost apoi centrifugate rapid într-un dispozitiv numit ultracentrifugă, care a separat orice microplastice din mostră într-un mic pelet. Aici cercetătorii au folosit piroliza, o tehnică care implică încălzirea fragmentului de plastic, provocându-i incendiul, și analizând emisiile de gaze rezultate pentru a afla ce tipuri de plastic erau prezente.

"Emisia de gaze intră într-un spectrometru de masă și îți oferă o amprentă specifică. Este chiar interesant", a spus cercetătorul principal Dr. Matthew Campen într-o declarație. 

Ceea ce poate nu este atât de interesant este că au descoperit microplastice prezente în toate cele 62 de mostre, variind de la 6,5 până la 790 de micrograme pe gram de țesut. Contabilizând cea mai mare parte a plasticului total era polietilena, un material folosit pentru a face saci și sticle de plastic. Au mai găsit și PVC, nailon și chiar polistiren.

Vezi și: Tehnica ce elimină depozitele de calciu de pe vasele de sânge. Dr. Rodica Niculescu: Le sparge, absoarbe și lărgește. Te scutește de amputație

Microplasticele, impact asupra sănătății

Microplastic - FOTO: Freepik@ndan9168032531

Cantitățile de micrograme ale acestor plastice s-ar putea să nu sune ca mult, dar efectele lor asupra sănătății sunt neclare - deși unele studii au sugerat că microplasticele au potențialul de a perturba funcțiile corporale. Microplasticele sunt definite ca având 5 milimetri sau mai puțin, dar de multe ori măsoară pe scară nanometrică. Teoretic, unele microplastice sunt suficient de mici pentru a trece prin toate felurile de membrane.

"Dacă doza continuă să crească, începem să ne îngrijorăm. Dacă vedem efecte asupra placentei, atunci toată viața mamiferelor de pe această planetă ar putea fi afectată. Asta nu e bine", a spus Campen, deși este important mai întâi să se desfășoare cercetări pentru a determina dacă microplasticele sunt de fapt capabile să treacă de la placentă la un fetus.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți avea dacă îți lipsește părul de pe picioare. Dr. Rodica Niculescu: Nu mai au culoarea normală, tegumentul este mai alb. Nu simt

Campen a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la cât de rapid se poate acumula concentrația de microplastice în placente. Ele sunt prezente doar timp de opt luni, în timp ce cercetătorul a explicat că "alte organe ale corpului tău se acumulează pe perioade mult mai lungi de timp.

Următorii pași pentru echipă sunt să-și perfecționeze tehnica de măsurare a concentrațiilor de microplastice, în speranța că aceasta poate fi folosită în cercetări care examinează factorii care conduc la absorbția și distribuția microplasticelor în placente și în corpul în ansamblu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel