Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși

Elena Merișoreanu spune că oțetul nu este benefic pentru stomac. Care e adevărul despre oțetul din murături și ce pune artista în loc de oțet.
Murăturile sunt consumate foarte des de români și dacă tot a venit toamna, gospodinele s-au apucat deja să pregătească zecile de borcane.
Solista Elena Merișoreanu vine în ajutorul gospodinelor cu sfaturi pentru a obține murături delicioase.
Elena Merișoreanu recomandă pregătirea castraveților doar cu apă și sare, fără oțet, subliniind că oțetul nu este benefic pentru stomac.
Ce e drept, oțetul folosit pentru conservarea murăturilor joacă un rol important în savoarea și siguranța produsului final.
În schimb, în locul oțetului, Elena Merișoreanu adaugă frunze de vișin, mărar, morcov și țelină în borcane, iar pentru un gust aparte, sfătuiește toate gospodinele să adauge o linguriță de miere sau zahăr în borcane.
"Sunt o gospodină bună, așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică.
Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri", ne-a spus Elena Merișoreanu, pentru Playtech Știri.
Oțetul utilizat la murături acționează ca un conservant natural, împiedicând dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și asigurând o conservare îndelungată a alimentelor.
Oțetul, cunoscut pentru efectul său antimicrobian, previne dezvoltarea bacteriilor și fungilor. Studiile arată că oțetul poate inhiba dezvoltarea agenților patogeni precum E.coli și Salmonella.
Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition a descoperit că acidul acetic din oțet poate ajuta la scăderea glicemiei după masă. Acest lucru este benefic pentru persoanele care suferă de dibet de tip 2 sau au rezistența la insulină.
Deși oțetul este un produs acid, în cantități moderate poate stimula digestia. Acidul acetic poate ajuta la producția de sucuri gastrice, favorizând digestia corectă a alimentelor.
Mai mult, consumul de murături în oțet a fost asociat cu scăderea nivelului de colesterol LDL și trigliceride, ceea ce poate contribui la reducere riscului de boli cardiovasculare.
Ei bine, totuși, este oțetul dăunător pentru stomac, așa cum spune artista Elena Merișoreanu?
Poate...dacă e consumat în exces. Consumul excesiv de oțet poate contribui la creșterea acidității gastrice, agravând afecțiuni precum refluxul gastroesofagian sau gastrita. Pacienții cu sensibilitate la aciditate pot experimenta arsuri gastrice și disconfort.
Un studiu recent a arătat că oțetul de mere îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade nivelurile de glucoză și insulină postprandiala la persoanele cu rezistența la insulină. Cu toate acestea, la pacienții cu diabet de tip 2, adăugarea oțetului la o masă nu a avut un impact semnificativ asupra acestor niveluri.
O dietă cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi o masă ce include oțet, este benefică pentru persoanele sănătoase și cele cu rezistență la insulină, potrivit BMC Gastroenterology.
Mai mult, în cazurile severe, consumul frecvent de oțet în cantități mari poate irita mucoasa stomacului, mai ales la persoanele care suferă deja de ulcer gastric sau duodenal.
Consumul moderat, mai ales când este asociat cu alte aliment, nu provoacă astfel de efecte negative.
Deci, oțetul în murături este o necesitate, mai ales dacă vrem ca borcanele să ne ajungă peste iarnă și chiar mai mult de atât, pentru că murăturile în oțet pot oferi beneficii multiple pentru sănătate, în special datorită proprietăților antimicrobiene și potențialul de a controla nivelul glicemiei.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.