Ouăle întregi ar putea ajuta împotriva osteoporozei. Conțin nutrienții necesari pentru susținerea sănătății osoase

Consumul de ouă poate face mai mult decât să ne alimenteze diminețile. Noile cercetări sugerează că ar putea să întărească oasele și să reducă riscul de...
Un nou studiu publicat în revista Food and Function a constatat că ouăle întregi pot conduce la o densitate minerală osoasă mai mare. Acest lucru ar putea include ouăle ca o altă opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză (oase slabe). Alimentele bogate în calciu, cum ar fi legumele cu frunze verzi și produsele lactate, sunt considerate de mult timp cele mai sănătoase alegeri pentru oase, dar acestea nu sunt singurele alimente care susțin un schelet solid.
Cercetarea ar putea demonstra că ouăle reprezintă o opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză. Acesta nu este primul studiu care leagă consumul de ouă de sănătatea oaselor, deoarece o analiză de preprint publicată în octombrie a solicitat mai multe dovezi pe această temă. Cercetări suplimentare, cum ar fi un studiu din 2021 în Journal of Midlife Health, au identificat, de asemenea, o relație între consumul de ouă întregi și faptul de a avea oase mai rezistente.
Legătura dintre consumul de ouă și densitatea osoasă
Un studiu realizat de Weihong Chen, șeful Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie și colegii săi a examinat impactul unei diete bogate în ouă asupra sănătății oaselor. Studiul a implicat peste 19.000 de participanți la National Health and Nutrition Examination Survey, cărora li s-a cerut să își evalueze densitatea minerală osoasă (BMD) și consumul de ouă.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat zilnic cel puțin 100 de grame de ouă întregi au avut niveluri semnificativ ridicate de BMD în femur și coloană vertebrală. Un indice BMD scăzut este un semn de osteoporoză, în care oasele sunt mai puțin dense și mai predispuse să se rupă. Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză din cauza pierderii mai multor oase decât organismul poate să construiască.
Femeile mai în vârstă pot fi mai predispuse să dezvolte această afecțiune din cauza scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Alți factori care contribuie la riscul de osteoporoză includ alimentația insuficientă, activitatea fizică redusă, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii.
Foto: Freepik @imrandk
De ce ouăle ar putea fi capabile să mențină sănătatea oaselor
Ouăle, cunoscute pentru faptul că sunt sărace în calorii și conțin proteine moderate, nu sunt cea mai bună sursă bună de calciu pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, un nou studiu Food and Function sugerează că ouăle activează fosfataza alcalină, un grup de enzime care pot întări oasele.
Consumul de ouă întregi ar putea afecta producția de fosfatază alcalină, care afectează semnificativ densitatea minerală osoasă a femurului și a coloanei lombare. Studiul a constatat că rolul ALP a reprezentat 72% din efectul ouălor asupra densității osoase la nivelul femurului și 83% la nivelul coloanei lombare.
Ouăle sunt, de asemenea, bogate în nutrienți care susțin sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, proteine, zinc și alte minerale. Proteinele din ouă sunt o sursă excelentă de proteine, jucând un rol crucial în metabolismul calciului și al fosforului, în transportul de vitamine și în echilibrul remodelării osoase.
În plus, proteinele din ouă conțin peptide bioactive care pot avea beneficii suplimentare pentru oase. În general, ouăle sunt o sursă bună de proteine și alți nutrienți care contribuie la sănătatea generală a oaselor, conform Health.
Încorporarea ouălor în dieta ta
Ouăle au fost mult timp asociate cu un nivel ridicat de colesterol și cu bolile cardiovasculare, dar cercetările sugerează că acestea pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Asociația Americană a Inimii încurajează oamenii să mănânce zilnic ouă ca sursă de proteine de înaltă calitate. Consumul moderat de ouă (în jur de unul sau două ouă întregi pe zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la persoanele sănătoase.
Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol preexistent ar trebui să discute cu medicul lor despre consumul de ouă. Încorporând ouăle într-o dietă sănătoasă, gătește-le în mod corespunzător, cum ar fi fierberea, poșarea sau o ușoară omletă cu un minim de ulei. Pentru o abordare echilibrată, combină ouăle cu alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legume, cereale integrale și fructe, cum ar fi omletele umplute cu legume, pâinea prăjită cu avocado, salatele sau sandvișurile din grâu integral cu ouă.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.