Ouăle întregi ar putea ajuta împotriva osteoporozei. Conțin nutrienții necesari pentru susținerea sănătății osoase

Consumul de ouă poate face mai mult decât să ne alimenteze diminețile. Noile cercetări sugerează că ar putea să întărească oasele și să reducă riscul de...
Un nou studiu publicat în revista Food and Function a constatat că ouăle întregi pot conduce la o densitate minerală osoasă mai mare. Acest lucru ar putea include ouăle ca o altă opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză (oase slabe). Alimentele bogate în calciu, cum ar fi legumele cu frunze verzi și produsele lactate, sunt considerate de mult timp cele mai sănătoase alegeri pentru oase, dar acestea nu sunt singurele alimente care susțin un schelet solid.
Cercetarea ar putea demonstra că ouăle reprezintă o opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză. Acesta nu este primul studiu care leagă consumul de ouă de sănătatea oaselor, deoarece o analiză de preprint publicată în octombrie a solicitat mai multe dovezi pe această temă. Cercetări suplimentare, cum ar fi un studiu din 2021 în Journal of Midlife Health, au identificat, de asemenea, o relație între consumul de ouă întregi și faptul de a avea oase mai rezistente.
Legătura dintre consumul de ouă și densitatea osoasă
Un studiu realizat de Weihong Chen, șeful Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie și colegii săi a examinat impactul unei diete bogate în ouă asupra sănătății oaselor. Studiul a implicat peste 19.000 de participanți la National Health and Nutrition Examination Survey, cărora li s-a cerut să își evalueze densitatea minerală osoasă (BMD) și consumul de ouă.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat zilnic cel puțin 100 de grame de ouă întregi au avut niveluri semnificativ ridicate de BMD în femur și coloană vertebrală. Un indice BMD scăzut este un semn de osteoporoză, în care oasele sunt mai puțin dense și mai predispuse să se rupă. Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză din cauza pierderii mai multor oase decât organismul poate să construiască.
Femeile mai în vârstă pot fi mai predispuse să dezvolte această afecțiune din cauza scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Alți factori care contribuie la riscul de osteoporoză includ alimentația insuficientă, activitatea fizică redusă, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii.
Foto: Freepik @imrandk
De ce ouăle ar putea fi capabile să mențină sănătatea oaselor
Ouăle, cunoscute pentru faptul că sunt sărace în calorii și conțin proteine moderate, nu sunt cea mai bună sursă bună de calciu pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, un nou studiu Food and Function sugerează că ouăle activează fosfataza alcalină, un grup de enzime care pot întări oasele.
Consumul de ouă întregi ar putea afecta producția de fosfatază alcalină, care afectează semnificativ densitatea minerală osoasă a femurului și a coloanei lombare. Studiul a constatat că rolul ALP a reprezentat 72% din efectul ouălor asupra densității osoase la nivelul femurului și 83% la nivelul coloanei lombare.
Ouăle sunt, de asemenea, bogate în nutrienți care susțin sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, proteine, zinc și alte minerale. Proteinele din ouă sunt o sursă excelentă de proteine, jucând un rol crucial în metabolismul calciului și al fosforului, în transportul de vitamine și în echilibrul remodelării osoase.
În plus, proteinele din ouă conțin peptide bioactive care pot avea beneficii suplimentare pentru oase. În general, ouăle sunt o sursă bună de proteine și alți nutrienți care contribuie la sănătatea generală a oaselor, conform Health.
Încorporarea ouălor în dieta ta
Ouăle au fost mult timp asociate cu un nivel ridicat de colesterol și cu bolile cardiovasculare, dar cercetările sugerează că acestea pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Asociația Americană a Inimii încurajează oamenii să mănânce zilnic ouă ca sursă de proteine de înaltă calitate. Consumul moderat de ouă (în jur de unul sau două ouă întregi pe zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la persoanele sănătoase.
Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol preexistent ar trebui să discute cu medicul lor despre consumul de ouă. Încorporând ouăle într-o dietă sănătoasă, gătește-le în mod corespunzător, cum ar fi fierberea, poșarea sau o ușoară omletă cu un minim de ulei. Pentru o abordare echilibrată, combină ouăle cu alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legume, cereale integrale și fructe, cum ar fi omletele umplute cu legume, pâinea prăjită cu avocado, salatele sau sandvișurile din grâu integral cu ouă.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.