Ouăle, sănătoase sau periculoase? Câte poți mănânca și cum
Oul este un micul dejun standard, dar mulți oameni se pot întreba dacă ouăle sunt sau nu sănătoase. Și pot fi periculoase dacă depășești o anumită limită. Iată ce spun experții
La doar 78 de calorii fiecare, ouăle sunt o sursă eficientă, bogată de proteine și vitamine. Un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteine. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de alți nutrienți, inclusiv vitamina D (care ajută la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar) și colină (care ajută la metabolism și funcționarea ficatului, precum și la dezvoltarea creierului fetal).
Gălbenușurile de ou pot fi de asemenea bune pentru ochi; ele sunt surse semnificative de luteină și zeaxantină, care s-au dovedit a reduce riscul de cataractă și degenerare maculară, cauza principală a orbirii la persoanele de 55 și mai în vârstă.
Dar gălbenușurile de ou sunt cunoscute și pentru colesterolul lor. Un ou mare tipic conține 186 mg de colesterol.
Partea „frumoasă" a consumului de ouă
„Probabil că includem ouăle într-un model alimentar sănătos pentru inimă, dar sunt o sursă de colesterol dietetic", a spus Jo Ann Carson, profesor de nutriție clinică la UT Southwestern Medical Center din Dallas. „Să mâncăm un ou pe zi ca parte a unei diete sănătoase pentru persoanele sănătoase este un lucru rezonabil"
Un studiu publicat în mai în revista Heart a arătat că un ou pe zi poate ține medicul la distanță, cum se spune. Cercetătorii au studiat aproape jumătate de milion de adulți chinezi pe parcursul a nouă ani și au găsit că un comun de până la un ou pe zi a dus la un risc mai mic de boli cardiace și accident vascular cerebral. Experții au subliniat, totuși, că participanții la acest studiu nu mâncau o dietă occidentală.
Un alt studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a aărat că un consum de cel puțin 12 ouă pe săptămână timp de trei luni nu a crescut factorii de risc cardiovascular pentru persoanele cu prediabet și diabet zaharat tip 2. Rezultatul a mers mână în mână cu o dietă sănătoasă concepută pentru a ajuta participanții la studiu să piardă în greutate.
Cum să mănânci ouăle
Cheia, spunea Carson pentru heart.org, este ca oamenii să-și cunoască factorii de risc. În general, persoanele cu risc de boli de inimă, care au diabet sau care au suferit un atac de cord ar trebui să acorde o atenție deosebită cantității de colesterol din dieta lor, a spus ea.
Dar asta nu înseamnă că colesterolul face ca ouăle să fie o alegere dăunătoare. Carson a subliniat că, dacă dieta unei persoane conține, pe lângă cel din ouă, doar puțin alt colesterol, atunci acestea pot fi considerate mai puțin periculoase.
„Pentru cineva care a decis să fie vegetarian și nu mănâncă, spre exemplu, carne roșie, singura sursă de colesterol ar fi oul", a spus ea. „Acei indivizi ar putea include probabil ceva mai multe ouă în dieta lor."
Ouăle trebuie să fie refrigerate și să fie gătite complet, deoarece există un risc crescut de salmonela cu de la ouă crude. Modalitățile obișnuite de preparare a ouălor includ fierberea sau prăjirea (fără ulei), dar pot fi gătire și la aburi sau făcute și pe vatră. Evident, cele mai bune sunt cele fierte.
American Heart Association sugerează consumul a un ou (sau două albușuri) pe zi ca parte a unei diete sănătoase. Albușurile de ou au o mulțime de proteine, dar fără colesterolul gălbenușului.
Pentru persoanele cărora le plac ouăle prăjite, Carson recomandă utilizarea unui ulei vegetal non-tropical, precum porumb, rapiță sau ulei de măsline: „Cu siguranță, adăugarea de grăsime animală nu ar fi un lucru bun. Dacă veți folosi grăsimi în mâncare, folosiți un ulei sănătos pentru inimă ... în loc de unt sau untură", a spus ea.
-
-
Personalitatea influențează durata vieții și riscul de deces16.12.2025, 15:14
-
Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-COVID16.12.2025, 14:25
-
Aumseqa, noul medicament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare16.12.2025, 13:35
-
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste16.12.2025, 12:25
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
