Parkinson, soluții? Conexiuni neuronale mai bune prin neurofeedback

Florina Pop |
Data publicării:
Creier
Creier

Conexiunile neuronale și comunicarea între zonele creierului se îmbunătățesc în mai puțin de o oră de terapie prin neurofeedback, arată un studiu recent.

Un studiu făcute de Institutul pentru Cercetare și Educație D'Or din Rio de Janeiro, Brazilia, demonstrează că prin neurofeedback, o terapie, se întăresc conexiunile neuronale și comunicarea între zonele creierului. Un alt rezultat al cercetării este că astfel se pot dezvolta abordărilor terapeutice împotriva accidentului vascular cerebral și a bolii Parkinson, potrivit sciencedaily.com.

Studiul reprezintă teza de doctorat a lui Theo Marins, cercetător la institutul brazilian amintit. Marins consideră că „înțelegerea modului în care putem avea un impact asupra funcționării creierului este cheia pentru a trata tulburările neurologice".

Ce este neurofeedback

Neurofeedback este privit drept o modalitate promițătoare, terapeutică, de a reglementa zonele cerebrale disfuncționale asociate cu tulburările precum durerea cronică și depresia. Echipamentul de rezonanță magnetică ajută indivizii să aibă acces la propria activitate a creierului în timp real și să obțină rapid control asupra ei, se explică pe site-ul citat.

Testul

La cercetarea brazilianului au luat parte 36 de oameni sănătoși. Marins a vrut să vadă dacă prin neurofeedback poate crește activitatea regiunilor creierului care este implicată în mișcările mâinilor.

Subiecții au fost rugați, mai întâi, să-și imagineze cum își mișcă mâna. 19 au trecut prin neurofeedback, 16 cu neurofeedback placebo. Antrenamentul creierul a durat circa 30 de minute. Iar rezultatele – scanările rețelelor neurale - au dovedit întărirea comunicării între diferite regiuni ale creierului. Mai precis, corpus callosum - puntea cerebrală majoră care leagă emisfera dreaptă și cea stângă - prezintă o integritate sporită, iar rețeaua neurală care controlează mișcările corpului a devenit mai puternică.

Potrivit sursei citate, neurofeedback-ul a avut un impact pozitiv asupra unei rețele de creier care este afectată după accident vascular cerebral, Parkinson și depresie.

Următorul pas

Fernanda Tovar Moll, presedintele Institutului pentru Cercetare și Educație D'Or din Rio de Janeiro, și liderul cercetării, susține că neurofeedback-ul poate fi considerat un instrument puternic pentru inducerea de modificări în creierului și următorul pas este să se pună în practică teoria verificată și să se dacă și cum pot fi ajutați și pacienții cu tulburări neurologice.

Cercetarea a fost făcută împreună cu Universitatea federală din Rio de Janeiro și cu Universitatea Augusto Motta tot din Rio de Janeiro.

Studiul a fost publicat recent în Neuroimage. Poate fi găsiti AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel